Spasavaj se dok možeš

California Sound je izraz koji se često koristi da bi se opisala popularna muzika tokom šezdesetih koja je bila ukorenjena u mitu o veseleom i bezbižnom životu američke mladeži – znate ono, surfovanje po talasima, žurke na plaži, polugole cice sa kojima se zabavljate, vožnja bez cilja u kabrioletima… Brian Wilson i The Beach Boys su napravili čitavu muzičku filozofiju od toga, snimili neverovatne pesme i albume početkom šezdesetih, a na njih se nastavila čitava plejada muzičara koja će, nešto kasnije, krenuti u mnogim pravcima.

Grupa Longbranch Pennywhistle je 1969. godine ponudila muzičkom svetu nešto novo, ulazak prezrenih country elemenata u rock & roll okruženje.

Retki su čuli za nju i njihov jedini album, ali će sve ubrzo postati jasno. Iza nezgrapno izabranog imena kriju se dva dobro poznata lika: Glenn Frey, koji će samo neku godinu kasnije osnovati Eagles, i J.D. Souther, autor koji će gostovati na ključnim i najbolje prodavanim albumima u Americi u prvoj polovini sedamdesetih i imati zapaženu solo karijeru.

Iako su momci sa portala Allmusic bili veoma stegnuti kada su delili zvezdice albumu Longbranch Pennywhistle (1969), ja bih im dodao još koju. Jer, na albumu se nalazi muzika koja nije ispolirana i komercijalna kao što će uskoro biti, mada jasno pokazuje stvaralački potencijal njenih autora. Da ne pominjem ekipu koja je svirala na njemu, predvođena legendarnim Elvisovim gitaristom Jamesom Burtonom – tu su još i Ry Cooder, Jim Gordon, Doug Kershaw, Larry Knechtel, Buddy Emmons… Prava galerija likova koji se nalaze u svakoj muzičkoj enciklopediji.

Longbranch PennywhistleTreba li da napomenem da je album komercijalno propao? Fray i J.D. su posao pronašli u pratećoj grupi pevačice koja je u to vreme bila u velikom usponu, Linde Ronstadt.

Run Boy Run” sam izabrao jer je to najbolji snimak koji se može naći na Cevki kao ilustracija. Njen autor je Fray, koji je već u to vreme znao da napiše zapaljivu rock numeru sa sasvim pristojnom pričom.

Well, it won’t be long until mornin’
And I know I won’t be hard to find
Bloodhound leadin’ all the state police
I gotta make it to the Georgia line

I met a girl in Montgomery
She told me she was twenty-three
Turned out she was in high school
Now her daddy wants to walk me to the hangin’ tree

Run, boy, run
You gotta move
Run, boy, run
You gotta move

Well, an easy-going rock’n’roll refugee
Booked trouble on a southbound train
The law books say that I’m a guilty man
And I wouldn’t get time to explain

Dead run, ain’t no stoppin’
‘Til I make the border line
Two more miles on a bottom land run
‘Til I find a sanctuary in the Georgia pine

Hey! Run, boy, run
You gotta move
Run, boy, run
You gotta move

Hey! Run, boy, run
You gotta move
Run, boy, run
You gotta move

On six-oh-five
Gotta run, oh yeah!
Gotta run, oh yeah!
Gettin’ out!

Fanovi Eaglesa mogu da čuju odakle je sve to poteklo, a mi, matore cepidlake, možemo da pogađamo koji je od prisutnih gitarista na snimanju odsvirao solo deonicu. Sarcastic smile