Šta bih ja bez tebe

Swinging London šezdesetih se ne bi mogao zamisliti bez Dusty Springfield. Bila je jedna od prvih pevačica koja je imala jasno prepoznatljiv image – njena kosa je bila ofarbana u svetlu nijansu plave, nosila je natapiranu frizuru popularnu u to vreme od koje nije odustala tokom celog života, u javnosti se pojavljivala uglavnom u večernjim haljinama i jako našminkana, a oni koji su je privatno poznavali tvrde da je imala svoj svet koji bi danas zvali virtuelnim.

Forma joj je, očigledno, bila veoma važna, ali ne smemo da zaboravimo da je bila fantastična pevačica.

Prve uspehe je napravila sa grupom The Springfields koja je bila veoma popularna na samom početku šezdesetih. Formula lakog folk popa i dobre pesme koje je pisao njen brat učinili su da postanu jedna od najtiražnijih britanskig grupa iz tog vremena, a već 1963. godine Dusty uspeva da ubode svoj prvi solo hit, “I Only Want to Be with You“. Ostalo je istorija…

Njen emotivni mecosopran nikoga nije ostavljao ravnodušnim, a tokom cele karijere imala je problema sa diskografskim kućama. U Evropi je imala ugovor sa Phillipsom, koji je želeo da je promoviše kao pop pevačicu. Američki Atlantic je igrao na drugu kartu – Dusty je suvereno vladala mekim soul zvukom zavijenim u kitnjaste aranžmane, pa se često mislilo da je u pitanju crna pevačica. Uprkos svemu, Dusty je uspela da osvoji i najveće tržište na svetu, a Dusty in Memphis (1969) je sigurno jedan od onih albuma koje bih poneo na pusto ostrvo.

Sve ono što se posle toga dešavalo pokazuje da se pevačica i njen menadžment nisu najbolje snalazili u brojnim promenama koje su se dešavale u muzičkoj industriji. Nije Dusty ni malo lošije pevala – ono šta je pevala nije imao ko da sluša. Koketiranje sa disko muzikom tokom sedamdesetih nije dalo neke opipljive rezultate iako su iza singla “Baby Blue” stajali Trevor Horn i Geoff Downes, a stvari su se malo popravile gostovanjem kod Pet Shop Boysa u pesmi “What Have I Done to Deserve This?“. Nova generacija mladih i uspešnih britanskih muzičara ipak je mislila da Dusty još nije za staro gvožđe…

veryfineloveA Very Fine Love (1995) je njen petnaesti studijski album. Tokom tromesečnog snimanja pevačica je imala grdne probleme sa zdravljem koji su kulminirali dijagnosticiranjem raka dojke. Njegovo objavljivanje je odlagano dve godine kako bi mogla da ga na pravi način promoviše, a sam album je bio jako dobar. “Wherever Would I Be” je pesma hitmejkerke Diane Warren koja je već imala uspeha – prvi su je objavili Cheap Trick. Njihova verzija nije loša, ali je ova današnja je mnogo bolja; najzad, Robin Zander nije Dusty Springfield, a nije ni Daryll Hall, jedan od najboljih pevača popularne muzike u Americi, koji na ovom snimku pravi društvo Dusty ispred mikrofona.

Iako je Dusty Springfeeld napokon uspela da se vrati na scenu u velikom stilu i promoviše album A Very Fine Love, zdravstveno stanje joj se ubrzo posle toga vidno pogoršalo. Umrla je 1999. godine.