Једна од пре: неко мора и вредан да буде

Кажу тако “вредан ко пчелица”… а кажу и “што се мора, није тешко”. Кад ти је главни извор свега за преживљавање у цвећу, а цвећа има само кад има, нема друге но да се спрема зимница. И пчелама, канда, не смета да проведу пролеће и лето правећи залихе за зиму. А ко зна, можда се преко зиме културно уздижу, оргијају, мењају друштвено уређење, смењују владу… може им се, урадиле су посао кад је требало.

Али ово се зове “једна од пре”, дакле очекујете фотку а не фантастичну пчелињу социологију (и пчелари их зову друштвима, није израз изабран без везе). Па, ево фотке.

Погледајте и велику – да се види колико се полена накупило у цегеру. На претходној, шест секунди и два цвета раније, тога има приметно мање.

Како рекох давно (а сад не могу да нађем јер се не сећам наслова), макро* фотографија се по правилу бави ситном биологијом, бубама и цвећем. Тада сам то прескочио и сфоткао себе у ћеркином оку. Овог пута признајем да сам се и сам бавио фоткањем пчела, ваљда још од раних почетничких дана, чим сам имао чим – руском кино камером 2х8мм, уз коју су стизала два додатна сочива за снимање изблиза, па сам их чак навртао једно преко другог, и отприлике и успео. Изоштравало се строго одокативно, а и нишанило, јер тражило није радило кроз објектив него више као нишанска справа – што ближе, то боља паралакса.

Но, отад је прошло 45 година, техника је узнапредовала, што је нама наша борба дала. И зато сам могао да спуцам неколико серија од по 7-8 снимака, па је неколико пчела ухваћено на делу. И тако сваке године по неколико серија, јер ово је међу оним мотивима којима је тешко одолети. Овај снимак сам издвојио ваљда зато што је најбоље показао оно што сам тада видео.

Код оваквих снимака је мало незгодно ухватити равнотежу – треба доста светла да би се постигло бар неко поље оштрине, и да експозиција буде довољно кратка. С друге стране, најзанимљивији део – пчелина предња страна – је најчешће у сенци, дакле дај још светла. А онда латице хоће да прегоре… Срећа у сирови формат фотке, па се нађе довољно фотки где та равнотежа није баш савршена, али је довољно добра да може да се извуче и да се све то лепо види.

Овде пчела није на послу него управо стиже. Делић секунде касније је слетела на цвет. Имам и снимака где је баш на послу али… ту се ништа не види, осим њених леђа. Зато, овај снимак.

А ко погоди које дрво има овакав цвет, стиче право да дође и убере две-три јабуке са њега.


*што се зове макро кад је микро?