Hrabre sreća prati i onda oni ispadnu heroji

Ponekad je potrebno više od puke želje da se dosegne nagrada: potrebna je hrabrost da se suočiš sa nečim što znaš da je veće od tebe, da može da te zgazi i uništi. A hrabar čovek nije onaj koji se ne plaši, jer onaj ko se ne plaši pred opasnošću nije junak već ludak. Hrabar čovek prevlada svoj strah i stupa napred znajući da može propasti.

E, tako.

Koliko saznajem u najavi na koju sam slučajno natrčao još pre nekog vremena, u septembru izlazi kompilacija Under Cöver, kolekcija tuđih pesama u izvedbi grupe Motörhead. To je vredan dokument za fanove i one koji ponekad vole da produvaju uši
iskrenom žestinom tog benda: oni su imali običaj da često uhvate neku pesmu koju vole, pa je “motörheduju” za račun publike pred kojom nastupaju. Nisam dobar poznavalac njihove fonografije, pa ne znam koliko je toga, ako išta, završavalo na nosačima zvuka, ali primećujem da je zavladala neka pozitivna nervoza u vezi sa ovim projektom…

Rekoh već, ova muzika nije moj fah, ali moram da skinem kapu pred pravim maherima. I zato nije nemoguće da ću se pozabaviti tim dolazećim albumom.

Kad sma već u radnji: nikad nisam uspeo da proverim verodostojnost legende, možda će se naći neko da potvrdi, negira ili ispravi navod (na čemu bih bio zahvalan), ali svejedno, dobro je i kao izmišljena priča.

Elem, jednom su pitali Lemmyja koje je njegovo ultimativno muzičko iskustvo, na šta je on kao iz topa izvalio: “Štimao sam gitare Jimiju Hendrixu!” Hot smile Ispostavilo se, navodno, kako je Lemmy u vreme neke od Hendrixovih turneja po Ostrvu bio zaposlen kao roadie, tehničar oko scene. Zadesilo se da je Hendrixov dežurni za gitare pokupio nekakav grip ili tako nešto, pa je morao da prekine putovanje; a producent turneje nije imao vremena da traži nekog posebnog, nego je izabrao među postojećom ekipom. Znao je da mladi Mr Kilminster nešto i sam prebira po žicama, ume da naštimuje gitaru, ume da je doda, već zna da se ponaša iza scene, ergo daj njega.

Iznenađeni novinar je prokomentarisao nešto, kao, da je mislio kako će Lemmy pomenuti nešto iz karijere sopstvenog benda, na šta se ovaj brecnuo: “Pitali ste me za ultimativno muzičko iskustvo, zar ne?”

Lemmy