Nedelja je, 27-VIII-2017.

Reč gombа u mađarskom znači pečurku. Po načelima balkanskog špruhbunda, ovde se reči pozajmljuju pa ne vraćaju, a nekad se čak i vraćaju (stol – asztal – astal), pa kod nas gombu/gombicu ima zimska štrikana kapa, kod komšija susjeda gumb je dugme za pritiskanje, a kod nas se knedle sa šljivama zovu i gomboce sa šljivama. Možda može i sa nečim drugim, nismo se sretali. Neko reče da je video, čuj video, jeo i sa kajsijama.

Recept nije težak, u stvari recepata ima nekoliko. Može testo da se pravi od krompira, sa grizom, sa jednim jajetom, sa tri… gugao ume to da nađe. Šljive su upravo rodile i sad je vreme da priredite sebi jedno veličanstveno, poznavaoci (što kažu “ko, ne seri”) vele, skoro seksualno iskustvo. Spremite knedle, častite sebe.

Prijatan nedeljski ručak vam želimo.

1 komentar na temu “Nedelja je, 27-VIII-2017.”

  1. Ja sam pre neki dan prvi put kusao sa višnjama. Vredi probati. Drugačije je, neću tvrditi “bolje”, ali sigurno ću još ponekad poželeti takve, a ne original. A kao dete sam voleo da mi baka napravi sa pekmezom od šljiva, te su mi se više dopadale. Najverovatnije zato što su slađe.

Komentari su onemogućeni.