Једна од пре: ајде и тај залазак

Рекох прошли пут да су ти заласци најлакша ствар. Међутим… нашкљоцао сам их се онолико, и тек сваких неколико година улети неки којим сам задовољан. Да ли сам превише критичан јер је то ипак кич тема, онако за разгледницу, или сам их се превише нагледао, не знам ни сам.

Али, ево овај.

(велика је повелика)

Јесте, ово је синемаскрп, види се по духовима око лукова наспрам белог зида и нешто лишћа на четвртој петини. Требало би носити статив, па не бих окретао око своје осе него око фоткаличине, ал’ ту баш не бих имао где да забодем ногаре, јендек је.

Тог дана је пала ваљда последња киша овог лета – 23. јуни – што је донело нешто узбуђења. Брала се кајсија па се цепала, а од претходних кајсија се већ пекла ракија. Гајбица са коштицама се пунила.

Онда је наишла та киша, што испрва није било много битно, казан је под стрејом. Међутим, онда приметимо да табарка баш и није,  а на табарци је лула, а из луле цури ракија у шерпу… а у шерпу би могла да падне киша! Што би могло лоше да се одрази по хемијски састав, дакле брзо нађи лепљиву траку и смисли нешто да покријеш шерпу.

А онда је киша стала, указало се сунце на заласку. И сулуди облаци у бар два слоја, ово се вала не пропушта. Трк у онај буџак баште одакле се западно небо најбоље види и ватај угао. Хм, не ваља овако, не види се она страна, а онако ова. Дакле ватај све. Измери светло на средини и држи оно дугме. Седам шкљоцева. Е, тако, сад може да се иде кући.

И не, нисам ово обрадио одмах. Тек другог јула. Начело одложеног задовољства, нек се слегне. А онда са мераком.

Овако нешто не бих могао да изведем без сировог формата. Пре овог сам успео само једном да извучем све те тонове на једном заласку још 2007 и то, гле, баш оног дана кад сам се први пут играо са сировим форматом. Да се разумемо, јпег формат ће да уради то исто – да претвори сирове бројке у јпг слику – али ће то да уради не гледајући. Ћораво то, го алгоритам, обради и тера даље. Неће да га тинца него како испадне испало је. Ова сирова технологија тако остварује два начела којих се држим кад год могу: 1) изеш аутоматику која не може да се искључи и 2) ручни рад је ручни рад.