Gradovi prekriveni prašinom

– Ćale, kakvo ti je ovo kamenje koje čuvaš?
– Koje kamenje?
– Ovo što izgleda kao da je sa Meseca.
– Nije sa Meseca, nego sa Vezuva.
– To beše onaj vulkan što je proradio…

I tako lako, uz sređivanje kuće, ćerka i ja zajedno stigosmo do današnjeg priloga.

Vezuv je aktivni vulkan na Apeninskom poluostrvu u blizini Napulja, nadaleko poznat po pičvajzu koji je napravio 79. godine Nove ere. Erupcija je trajala tri dana, a za tili čas je počistila tri grada koja su se nalazila u okolini. Najčešće se pominje Pompeja, grad koji je ostao zatrpan sve do XVIII veka slojem pepela i kamenja debelim šest metara. Sve dok arheolozi nisu počeli da ga otkopavaju…

Danas je Pompeja turistička atrakcija po čijim drevnim ulicama, koje behu ostale savršeno sačuvane ispod naslaga pepela, šetaju buljuci turista iz celog sveta. Među njima su se našli i članovi grupe Siouxsie and the Banshees, pa im je fascinacija viđenog poslužila kao inspiracija za današnju pesmu.

TinderboxIstorijske teme i punkerska princeza Siouxisie Sioux mi se nikako nisu uklapale u već stvoren kliše oko grupe, ali se ispostavilo da su singl “Cities in Dust” i album Tinderbox (1985) najavili zaokret u njihovoj karijeri. Atmosfera u pesmi je, shodno temi, mračna, ali su muzički uspeli da pesmu spakuju u jednu od njihovih najprijemčivijih, gde se motorični dance ritam prepliće sa elementima mediteranske/srednjeistočne muzičke kuhinje. To je za poslovično hladne Engleze bio veliki uspeh i može se reći da im je oživeo karijeru.

Vremenom, ovaj singl je pao u zaborav, sve dok ga se neko nije setio i iskoristio kao muzičku podlogu za trejler jedne od sezona serije Game of Thrones.

Uprkos činjenici da Vezuv nije mirovao u protekla dva milenijuma i da je dokumentovano barem još 25 erupcija, u njegovoj okolini i dalje živi oko 3 miliona ljudi. Ne znam šta im se mota po glavama, jer verovatno misle da se za njihova života neće desiti ništa tragično. Dok gledam u ovaj kamen koji imam u kući sa pristojne distance od mesta sa koga je pokupljen, osećam se poprilično nelagodno.

Kada bude krenuo novi piroklastični udar sa Vezuva, biće kasno za bežanje.