Mislim na Karolinu

Svako ko je bio malo duže i malo dalje od granica koje omeđuju ovu našu malu, nesrećnu državu, susreo se ponekad sa osećajem koji je teško opisati. Kada imaš utisak da ti je neko zavalio pesnicu u stomak i ne možeš da dišeš, ne znaš šta ti je i šta je bio okidač. Znaš samo da ti je nelagodno, u bunovnoj glavi ti se svašta mota i imaš osećaj da će se sve srediti ako bi se vratio u neko svoje okruženje u kome se osećaš bezbedno.

Nostalgija i pomalo zaboravljeni mirisi mesta i ljudi koji nam znače imaju mnogo veću moć od svetlosti tuđih velegrada i ugodnog života kojima težimo.

Sredinom 1968. godine Jamesu Tayloru se činilo da mu je “sekira upala u med” i da je došao kraj haotičnom životu koji je vodio tokom šezdesetih. Imao je valjan razlog da se raduje: posredstvom Petera Ashera, njegovi demo snimci su dospeli do Paula McCartneyja i Georgea Harrisona, koji su mu brzometno ponudili da snima za njihovu novoosnovanu diskografsku kuću Apple.

James Taylor (1968)Snimanje albuma se proteglo od jula do oktobra u Trident studijima u Londonu, u kojima su u isto vreme The Beatles snimali svoj White Album.

Tokom jedne od pauza u snimanju, Taylor je zapalio u Španiju na kratak odmor. Pokupio je ribu koju je usput upoznao i sa njom zaglavio na nekom ostrvu. Šta su tamo radili nikada nije rekao, ali su se nečim zaneli toliko da su propustili prevoz za kopno. Nisu imali love da plate prenoćište. Izmrcvareni posle neprospavane noći, jedva su sačekali jutro i novi prevoz, a Taylor kaže da je tokom noći samo razmišljao o svom domu u Severnoj Karolini i tome šta mu i koliko znači kada je tako daleko od njega.

Očigledno je da su ovi utisci bili toliko jaki tako da je po povratku u London odmah seo i napisao pesmu “Carolina in My Mind“. Na snimku koji se našao na debitantskom albumu McCartney svira, a Harrison peva prateće vokale. No, “pravu” verziju ove pesme snimiće tek nekoliko godina kasnije za album Greatest Hits, sve zbog zavrzlama oko licencnih prava i nemogućnosti da dođe do master snimaka koji su se zagubili bez traga. Na ovom snimanju su ga pratila sve neka nama draga lica (Dan Dugmore, Lee Sklar, Russ Kunkel, Andrew Gold …).

Carolina in My MindVremenom, ova pesma je stekla toliku popularnost da je postala neoficijelna himna Severne Karoline. Njene odlične covere uradili su Melanie, John Denver, Glen Campbell i Linda Ronstadt, a u novije vreme Alison Krauss i Jerry Douglas.

Ne znam šta Taylor oseća kada danas izvodi ovu pesmu, ali ga odlično razumem. I ja, kada se nalazim daleko, obično mislim na moju Šumadiju.