Mutna voda

Sve do pred kraj sedamdesetih, The Doobie Brothers su bili savršeno uspešan proizvod. Generalno rečeno, retko ko je u to doba uspeo da stvori takav amalgam muzike koji je u sebi sadržavao toliko različitih uticaja – klasični rock, soul, južnjački boogie & swamp rock prekriven tako ispoliranom glazurom da mu je teško bilo odoleti. Naravno da su bili i više nego uspešni. Šta god da mislimo o njima, oko 40 miliona prodatih nosača zvuka slikovito govori o komercijalnom potencijalu.

O tome koliko su bili velika koncertna atrakcija i da ne pričamo. Na njihovim nastupima sve se pušilo.

Prvih desetak godina rada, koje nas i zanimaju, možemo uslovno da podelimo na dva perioda koja su bila obeležena pevačima koji su davali osnovni šmek njihovoj muzici. U prvom, dok je pevao Tom Johnston, više je bilo rokerskog prženja, a u drugom, kada je Johnstona zamenio Michael McDonald, okrenuli su se soulu.

Kod nas je najpopularnija bila njihova pesma “Long Train Runnin’“, ali kao i prošlog puta kada sam pisao o njima, draže su mi neke druge i neuobičajene za njihov repertoar.

What Were Once Vices Are Now Habits (1974)Bazirana na kratkoj figuri koju je Patrick Simmons izvukao prebirajući po gitari, “Black Water” će se, zahvaljujući pronicljivosti producenta Teda Templemana, vremenom pretvoriti u majstorski urađenu pesmu za čiji će finalni zvuk biti zaslužni obojica. U njoj je sadržana sva Simmonsova facinacija Delta bluesom, atmosferom New Orleansa i načinom života u Luizijani. Tekstualno, ona je direktna aluzija na pisanje Marka Twaina o dečačkim avanturama Toma Sawyera i Huckleberry Finna. Mutna voda se, dakako, odnosi na reku Mississippi.

U vreme izdavanja albuma What Were Once Vices Are Now Habits (1974) niko na nju nije ozbiljno računao, tako da se našla na B-strani prvog objavljenog singla “Another Park, Another Sunday“. No, počela je često da se emituje na lokalnim radio stanicama, pa je na taj način, mic po mic, neočekivano dospela u vrh američke top liste.

Ono što promoteri nisu uradili, pesma je postigla sama.