Pastir

Život u betonskim zgradama i nije preterano zanimljiv. Al’ uz dobra komšiluk lakše se podnosi. S. i M. su stariji bračni par koji spada u one retke kod kojih navraćam i sa kojima volim da ćaskam. Naše sedeljke su obično maratonske jer me S. uvek natera da probam njene kulinarske specijalitete, a M. mi održi zanimljivo predavanje iz istorije koju ne poznajem.

Kao provereni hedonisti, ovoga puta smo počeli sa aperitivom.

I to nesvakidašnjim. Ako je čuvena Milfovača etalon kod autora na ovom blogu za kvalitet šumadijske rakije, M. je ovoga puta ponudio nešto još bolje – božanstvenu tekućinu koja je stara gotovo koliko i ja, pa je normalno da nam se posle degustacije razvezao jezik…

Kako su se komšije upravo vratile iz Portugalije, morao sam da pogledam fotke i saslušam fantastične utiske, tako da gotovo nisam ni primetio da je S. servirala bakalar, a M. otvorio flašu Portoa. Strčavanje do stana po diskove sa fadom se podrazumevalo da bi utisak bio potpun. Note

Ostatka večeri slabo se sećam… Smile with tongue out

O fadu možemo da raspredamo satima. Za neupućene, to je izvorna portugalska muzika koju lako možemo da uporedimo sa bluzom i sevdahom, emotivna i tanana za izvođenje, koja se najbolje upija u krčmama po portugalskim zabitima. No, poslednjih decenija pojavila se čitava plejada izvođača koja ne izvodi izvorni već autorski fado, mešajući ga sa modernim žanrovima i koja ga je učinila globalno poznatom. O tome smo ovde već pisali u više navrata.

O Espírito da PazJasno je da smo se u takvoj muzici lako pronašli, a uzajamna ljubav je planula sudeći po tome da je grupa Maderdeus gostovala tri puta u Beogradu. Koliko se sećam, i Tereza Salgueiro, njihova pevačica je navraćala sama. Meni je ostalo samo da izaberem pesmu kojom ću ilustrovati današnju priču.

Iako imam prevod pesme “O Pastor” nikada nisam skužio o čemu govori. No, to ništa ne smeta – sklopite oči i prepustite se kristalno čistom Terezinom glasu koji će izazvati damare u vašem telu.

Na pučini još gori
Barka mašte
A moj san se završava kasno
Ostavlja dušu na oprezu
Na pučini još gori
Barka mašte
A moj san se završava kasno
Buđenjem koje nisam želela…

Buteljka dobrog vina se podrazumeva uz ovakvu muziku. Ne mora da bude Porto. Winking smile