Srećni zajedno do kraja života

Poslednjih nedelja nikako ne mogu da se sastavim sa novim izdanjima. Valjda je to zbog hiperprodukcije, jer je očito da mnogi od današnjih izvođača pate od nedostatka stvarne inspiracije, pa kada dođe vreme za snimanje novog albuma kako bi se ispoštovale ugovorene obaveze prema izdavačima, ne zna se kome je strašnije – njima ili publici. Tako dobijamo sklepana dela čije preslušavanje predstavlja muku, a kritičari se utrkuju da pronađu barem nešto u svemu tome, kako bi uopšte imali o čemu da pišu.

Gde su nestala ona vremena kada se za album snimalo po 30 pesama da bi tek trećina od toga završila na njemu?

Da li je nekada selekcija bila rigoroznija, to ne bih znao da kažem. Tek, neke od velikih pesama, koje su u kategoriji onih koje svi znamo, imale su mučan i dugotrajan put dok nisu snimljene.

The Magicians su bili garažna grupa iz New Yorka kakvih je bilo mnogo sredinom šezdesetih. Njihova zaostavština nije velika i potpuno je beznačajna, ali je grupa iznedrila autorski tandem koji je imao dara za pisanje pesama. Ako ni po čemu drugom, Alan Gordon i Garry Bonner biće upamćeni kao autori pesme “Happy Together“.

Happy TogetherI pored brojnih pokušaja da je sami snime, redovno je odbijana, pa se tračak nade pojavio kada su je ponudili grupi The Turtles. A oni su od pesme napravili nešto neverovatno.

Ova pesma, sa zvukom na tragu Beatlesa/Beach Boysa je doslovno oduvala publiku i postigla neočekivani uspeh početkom 1967. godine, smenivši na vrhu američke top liste “Penny Lane“. Uprkos naslovu koji implicira srećnu ljubav, ovo nije pesma o skladnom paru, već o neuzvraćenoj ljubavi. Njen očajni junak traži od devojke da zamisli “kako bi svet mogao da bude lep” ako bi je startovao. No, ona ostaje mrtva hladna na njegovo udvaranje, pa i njemu postaje jasno da nema ništa od toga i završava sa bleskastim stihom “How is the weather?” kako bi bilo šta rekao.

Iako je prevalila pedesetu, “Happy Togethar” je pesma koja je još uvek aktuelna i obavezna je na svim kompilacijama koje se bave muzikom šezdesetih. Izgleda da, u međuvremenu, ni muškarci ni žene iz nje nisu ništa naučili.