A šta sada?

Početkom 1965. godine Paul Kantner i Marty Balin su pravili planove za formiranje nove, još neimenovane grupe. Kantner je predložio da uključe njegovog drugara Jormu Kaukonena, a mnogi izvori navode da je upravo on predložio ime za novu grupu koju danas dobro znamo.

Tako je poleteo Jefferson Airplane, postajući perjanica psihodeličnog roka.

No, nije išlo sve tako glatko.

Kaukonen je sebe video kao staromodnog svirača bluza na akustičnoj gitari, te mu nikako nije odgovarala svirka sa električnom gitarom i raznim pomagalima. Nekako se prilagodio novoj grupi mada nije propuštao prilike da demonstrira svoje umeće kada god je mogao – kada god čujete sitan vez akustične gitare u pesmama Jefferson Airplanea, sigurni ste da je gitara bila u njegovim rukama.

Kako je život u matičnoj grupi bio vrlo turbulentan, Kaukonen je 1972. godine, zajedno sa Jackom Casadyjem pokrenuo off projekat Hot Tuna u kome su mogli da sviraju bluz i džemuju do mile volje, na zadovoljstvo publike na nastupima. A to je samo bila priprema za Kaukonenovu solo karijeru.

QuahI danas imaju posvećeno kult sledbeništvo.

Debitantski solo album Jorme Kaukonena Quah (1974) je sigurno jedan od najboljih akustičarskih albuma koje sam ikada čuo. Sitnog veza gitara ima koliko hoćeš, a Jorma naprosto briljira kao autor pesama. Otvara ga “Genesis“, jednostavna pesma sa prilično suptilnim tekstom.

Time has come for us to pause
And think of living as it was
Into the future we must cross,
must cross
I’d like to go with you
And I’d like to go with you
You say I’m harder than a wall
A marble shaft about to fall
I love you dearer than them all, them all
So let me stay with you
So let me stay with you

And as we walked into the day
Skies of blue had turned to grey
I might have not been clear to say, to say
I never looked away
I never looked away
And though I’m feeling you inside
My life is rolling with the tide
I’d like to see it be an open ride
Along with you
Going along with you

The time we borrowed from ourselves
Can’t stay within a vaulted well
And living turns into a lender’s will
So let me come with you
And let me come with you
And when we came out into view
And there I found myself with you
When breathing felt like something new, new
Along with you
Going along with you

Očigledno je u pitanju moljakanje pred ženom da se pruži šansa novom početku posle neke teške brljotine.

Kaukonen je potvrdio da je to “priča o momku koji je prevario svoju ženu i bio uhvaćen. Živeo sam rokerskim životom i na turnejama se često dešava da jedna stvar dovede do druge, pa nije neobično da smo se posle svirki opuštali sa devojkama.”

Ne znam kako je njegova tadašnja gospođa reagovala na samu pesmu, ali moram da pomenem da je ona autor originalnog omota albuma. A sudeći po tome da na omotu reizdanja piše da je posvećeno sećanju na nju, slutim da se njihov odnos u to vreme popravio.

Ako kojim slučajem imate kuću za odmor sa čijeg trema puca lep pogled, ponesite sa sobom i Quah. Tek tada će zadovoljstvo biti kompletno.