Džaba smo se vozali

If I ever wake up
At the right time
If I ever wake up
I’ll find a way to change your mind

Samo se ti teši, sestro slatka, nisi ni prva ni poslednja koja tako razmišlja.

To je bilo je prvo na šta sam pomislio kada sam čuo ovu pesmu.

Veliki broj žena ima iskustva sa “lošim momcima”. One pametnije brzo ukapiraju u šta su se upetljale i beže od njih glavom bez obzira, a one ustrajnije žive u dobro poznatoj zabludi “da će se uz mene on, vremenom, promeniti”. No, promene takvih tipova su gotovo nemoguće, pa se cela stvar završava opštim haosom u kojima nasilje postaje uobičajeni deo života, a poneki šamar ili razbijena glava blaga posledica.

 Build Me Up from BonesSarah Jarosz je nešto slično pretočila u pesmu “Mile on the Moon” u kojoj prepričava iskustvo zaljubljene žene koja očigledno mnogo pati, ali ništa ne može da promeni. Ostaje joj samo da i dalje sanjari misleći da će se ipak nešto dobro desiti i, što je najgore, nutkajući se.

I dreamed we fell into the night
Your darkness
Shined the brightest light
We drove for miles on the moon
I’d go anywhere with you

No, na stranu odnosi protagonista u pesmi, ovo je muzički dragulj. Samo jedan od još nekoliko koji se nalaze na albumu Build Me Up from Bones (2013) na kome Sarah Jarosz, iako relativno mlada (tada je imala 22 godine) demonstrira na najbolji način sve svoje sposobnosti, kao autor i kompetentni izvođač, svirajući gitare, bendžo i mandolinu.

Čini mi se da ćemo se sa njom družiti još dugo, pod uslovom da se mane “loših momaka”.

P.S. Poslušajte ništa manje intrigantnu verziju ove sjajne pesme, odsviranu uživo.