Igranka bez prestanka

Athens je grad u američkoj saveznoj državi Džordžiji koji se teško nalazi na mapi i gotovo da nije vredan pomena. Ničim se naročito ne izdvaja od mnogobrojnih malih gradova sa juga USA, čak ni po gabaritima. Demografski podaci pokazuju da je upola manji i od mog Kragujevca.

I sada se, verovatno, pitate zašto ga i uopšte pominjem.

Odavno znamo da je Džordžija bila rasadnik muzičkih talenata koji su i u svojim pesmama pomenuli njeno ime poput Raya Charlesa (“Georgia on My Mind“) ili Gladys Knight (“Midnight Train to Georgia“), a moram i da podsetim da iz ove države potiču The Allman Brothers Band, Atlanta Rhythm Section i The Black Crowes. Athens, ma koliko bio mali, specifičan je po svojoj živoj muzičkoj sceni koja je tokom sedamdesetih i osamdesetih iznedrila veliki broj grupa i autora različitih žanrova, tako da sam se i sam našao zatečenim. Pomenuću samo neke od najvećih i najznačajnijih: R.E.M., The B-52’s, Matthew Sweet, Drive-By Truckers, Neutral Milk Hotel, Vic Chesnutt, Danger Mouse

Da do kraja života slušamo radove samo pomenutih muzičara, ne bi nam bilo dosadno. Be right back

Space WranglerWidespread Panic je jedna od lokalnih grupa o kojoj se kod nas malo zna, iako ima dugu i plodnu karijeru (12 studijskih i 10 živih albuma). Očigledno, oni najbolje funkcionišu na svirkama, kao još jedna od brojnih grupa koje imaju verno sledbeništvo i idu stazama koje su već utabali Greteful Dead i, malo kasnije, Phish. I muzika koju izvode je slična, oslonjena na južnjački rok, bluz, boogie sa dosta elemanata funka/soula i dugotrajnim solažama.

Travelin’ Light” je dobro poznata pesma J. J. Calea koju su obradili još na svom debitantskom albumu, a zgodna je jer možete da je uporedite sa originalnom verzijom, kao i onom koju je uradio Eric Clapton. Dobro se uočava razlika u pristupu – J. J. Cale je tradicionalno opušten, Clapton ravan i tehnički doteran, a Widespread Panic naprosto zvuče životno.

Još samo neko da se seti da ih dovede kod nas. Ma koliko dugo njihova svirka da potraje, izdržaću… Smile with tongue out