Seks, droge i rock & roll

Ne mogu da vam opišem kako sam se osećao 11. marta prošle godine. Ako se sećate, tog dana je Keith Emerson je uradio najgluplju moguću stvar u svom životu – odlučio se da ga prekrati. O razlozima takvog poteza možemo samo svi zajednički da nagađamo tek, ma koliko da mu je poremećama motorika poslednja dva prsta na desnoj šaci (klavijaturisti znaju o čemu pričam) pravila probleme na nastupima – ja sam se nadao.

Da ću ga videti na nekom koncertu, mada je već bio objavio da će da ide u penziju.

On je bio moj prvi rock & roll heroj. I ma šta mislili o muzici koju je svirao, ne može se poreći značaj koji je imao. Praktično je izmislio žanr koji je i danas popularan – simfonijski rock i sve njegove derivate i bitno obeležio britansku muziku sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih.

Ako vam nije jasno o čemu ja to drobim, pogledajte šta su u vreme pojave The Nice svirali The Yardbirds, Led Zeppelin, Deep Purple i svi drugi važni i veliki… Emerson je bio svetlosnim godinama ispred njih u idejama i razmišljanju. O njegovom radu sa grupama The Nice i ELP smo u više navrata pisali, pa nije zgoreg da pogledate i te tekstove.

Off the ShelfAlbum Off the Shelf (2006) se skoro pojavio u bolje snabdevenim prodavnicama, pa sam bacio uvo i na njega. Kako sam naziv govori, reč je o snimcima koje je Emerson radio u različitim periodima i sa šarolikom ekipom gostujućih muzičara, šetajući se kroz razne žanrove. A to je još jedna potvrda da nije imao nikakve predrasude kada je u pitanju muzika.

Na albumu se nalazi sve i svašta, No, posle preslušavanja, to sve zvuči neverovatno zanimljivo kako muzički, tako i kao dokument. Ako tu potražite ono što je radio sa matičnim grupama, pomalo ima i toga… Numera “And Then January“, recimo, zvuči kao da je nastala u vreme razrađivanja “How Can We Hang On to a Dream?” u vreme The Nice, no…

Obrada dobro poznatog hita Iana DuryjaSex & Drugs & Rock & Roll” je najveće iznenađenje. Potpuno neočekivani izbor pesme koja ovde zvuči hard rokerski (ritam sekcija Mo Foster/Cozy Powell, gitara Pat Travers) poslednje je što bih od Emersona očekivao. Najzad, on sam se nikada nije uklapao u stereotipe o velikim zvezdama i njihovom često skandaloznom ponašanju.

Vodio je miran, porodični život, daleko od očiju javnosti…

O tome ćemo neki drugi put.