Usamljenik

Don’t know that I will
But until I can find me
The girl who’ll stay
And won’t play games behind me
I’ll be what I am
A solitary man

Ovo je pesma koja se voli na prvo slušanje.

Daleke 1966. godine, Neil Diamond je objavio svoj prvi album. The Feel of Neil Diamond je bio je tipičan proizvod tadašnjeg vremena – bogato orkestriran i pomalo sladunjav u zvuku. Otkrio je veliki Diamondov songwriterski potencijal jer je dve trećine pesama on sam potpisao. Neočekivano, čak tri su se plasirale na američke top liste. Buduća velika zvezda je bila rođena.

The Feel of Neil DiamondOno što se kasnije dešavalo, pa sve do danas, pokazalo je da je Diamond netipična zvezda. Za čoveka koji je prodao 135 miliona ploča nije vezan ni jedan skandal, nigde se ne pominju problemi sa drogom ili alkoholom, niti ostale gluposti na koje su muzičari spremni kada im slava udari u glavu. Možda zbog toga što je celi svoj život bio vezan za porodicu (ženio se tri puta).

Tokom čitave karijere kolege su ga uvažavale, pa na njegovim albumima mogu da se sretnu najveći od najvećih u raznim ulogama. A bio je dovoljno mudar da održava karijeru bez većih padova — njegove pesme su govorile same za sebe, pa obrade srećemo na najneočekivanijim mestima, nevezano za žanrove. I, dakako, kao muziku za mnoge poznate filmove i serije.

Od pomenuta tri uspešna singla sa debi albuma, pesma “Solitary Man” je bila najslabije rangirana. Govori o muškarcu koji je razočaran u partnerku, ne veruje joj i više voli da bude usamljen nego povređen. Mnogo godina kasnije, Diamond je priznao da je pesma introspektivna, a mogu samo da nagađam šta je bio povod – posle izlaska albuma raspao mu se prvi brak.

Početkom devedesetih, Chris Isaak je snimio finu verziju ove pesme, zbog koje su se žene dobro isplakale.

A onda je ponovo zablistala nekoliko godina kasnije u svedenom izvođenju Johnnya Casha na albumu American III: Solitary Man (2000). Za ovu verziju Cash je pokupio Grammyja.

Zbog svega pomenutog, verujem da će mnogi od vas koji ovo čitaju brzo potražiti neku od Diamondovih kompilacija u najbližoj internet prodavnici. Iznenadićete se koliko njegovih pesama ste čuli ne znajući ko im je autor, a upoznaćete još neke… Barem stotinak njih su one jako dobre. A time se malo ko može pohvaliti.