Tamo gde mogu da radim šta hoću

Love Sculpture je jedna od onih grupa iz druge polovine šezdesetih koja je u samo par godina napravila takav zaokret u karijeri da je, slušajući njihova dva snimljena albuma, prosto neverovatno da ih je snimila ista ekipa. Njihov debi album Blues Helping (1968), iako se sastojao od dobro poznatih soul i blues pesama velikih majstora, bio je pokazna vežba kako mogu ozbiljno da zazvuče engleski klinci kada sviraju “crnu” muziku. Na njemu je zablistao mladi gitarista koga danas svi dobro znamo – Dave Edmunds.

I kada se pomislilo da je Britanija dobila još jednog od gitarističkih bogova, poput Claptona, koji će svirati bluz čitavog života jer ga ima u malom prstu, Edmunds je video Keitha Emersona i The Nice.

Njemu se strašno dopalo kako je Emerson koristio motive iz klasične muzike, pa se na drugom singlu koji su izdali Love Sculpture našla obrada “Igre sabljama” Arama Hačiturijana koja je odmah našla svog najvažnijeg obožavatelja – do tog trenutka nije se dešavalo da John Peel pusti istu pesmu dva puta u istoj emisiji.

Forms and FeelingsOčigledno je da je neočekivani uspeh ove pesme potpuno promenio razmišljanje u samoj grupi. Na drugom albumu Forms & Feelings (1970) svirali su mnogo moderniji psihodelični pop. Počinje furiozno pesmom “In the Land of the Few“, koja me sa svojim zveckavim gitarama podseća na Byrdse. Priča je uobičajena – tip je razočaran u voljenu i pobegao bi negde gde ne bi bio pod teretom svojih osećanja. Malo je poznato da su njeni autori ili koautori (jer je i Edmunds potpisan) Mike Finesilver i Peter Ker, isti oni iz čijeg pera je izašla i pesma “Fire”, koja je bila najveći uspeh za The Crazy World of Arthur Brown.

Iako je Forms & Feelings sasvim dobar album, slabost mu je to što je nekoherentan. Očigledno je grupa lutala da pronađe svoj put, nisu mogli da se slože na koju će stranu i prekinuli su sa radom. Dave Edmunds je iste godine sa solo singlom “I Hear You Knocking” dospeo na prvo mesto britanske liste, a kasnije se uortačio sa Nickom Loweom, da bi proteklih decenija zajednički promovisali pub rock, new wave, power pop i arhaični rock & roll kao producenti i izvođači.

Iako su u poodmaklim godinama, još uvek bljuju vatru na nastupima.