Ako ti se ukaže prilika

Listajući muzičku štampu, slučajno sam primetio reklamu za novi album Petule Clark. Samo što se nisam prevrnuo sa stolice! Ova najava mi je bila potpuno neverovatna, jer dobro znam da je Petula u poodmakloj dobi i da su zlatni dani njene slave odavno prošli. Uostalom, verujem da ima više od 40 godina kako sam išta od njene muzike propustio kroz uši.

Naravno da me je cela priča zainteresovala.

Petuline albume neću da brojim: dovoljno je reći da ovim najnovijim slavi 60 godina diskografske karijere. Da, njen prvenac je objavljen daleke 1957. godine i slobodno se može reći da je ona prva prava ženska britanska zvezda koja je proslavila zlatne dane Swinging Londona tokom šezdesetih.

Uspešne singlice i hitove nemoguće je prebrojati. Pritom, ona peva na francuskom, engleskom, španskom, italijanskom i nemačkom jeziku. Pesma “Downtown” je jedna od nezaobilaznih na bilo kojoj kompilaciji koja se bave britanskom muzikom šezdesetih. Uz sve to, ona je i autorka dobrog dela pesama koje je izvodila. I da ne zaboravim: glumila je i u tridesetak filmova.

Čudo jedno od žene.

Living for TodayLiving for Today (2017) je vrlo dobar album. Nije retro, moderno zvuči i Petula sasvim dobro peva na njemu – ako ga posmatramo kao celinu, mogao bi da postidi veliki broj pevačica koje mogu da joj budu praunuke. Kao i obično, pesme su pažljivo odabrane i uglavnom autorske ili kolaboracije, pomalo iznenađuje izbor covera (“Blackbird” Beatlesa, “While You See a Chance” Stevea Winwooda), a blago repovanje na političke teme u uvodnoj “Sacrifice My Heart” je potpuno iznenađenje.

“While You See a Chance” je za Winwooda važna pesma, jer je njome prvi put osvojio Ameriku kao solo izvođač (dospela je u Top 10 na Billboardovoj listi). Tekst za pesmu, kao i za još neke pesme na albumu Arc of a Diver (1980), napisao je poznati autor Will Jennings i to je jednostavna priča o unutašnjoj snazi svakoga od nas.

While you see a chance take it,
Find romance fake it
Because it’s all on you

Jasno je da je Petula Clark ovu poruku doslovno shvatila. Sa svojih 85 godina ne misli da stane. Koliko vidim, trenutno je na velikoj promotivnoj turneji po Americi.