Melem na ranu

Ako nas redovno pratite, setićete se da sam pisao o legendarnom kantautoru Jimu Croceu koji je prerano nastradao u avionskoj nesreći i direktno otišao u mit. Iza sebe, pored brilijantnih pesama, ostavio je suprugu Ingrid, koja je i sama bila kantautorka, i sina Adriana Jamesa. Genetika je učinila svoje – i Adrian je postao muzičar.

Potpisuje se kao A. J. Croce.

Posle smrti muža, Ingrid je tražila utehu u drugim muškarcima. Jedan od njih je imao nezgodan karakter, pa je imao običaj da izlema malog Adriana. Posledice zlostavljannja su bile strašne – u četvrtoj godini je oslepeo. Srećom, vid mu se posle nekoliko godina povratio na jedno oko.

Tokom tog teškog perioda, Adrian se zabavljao slušajući muziku na radiju, a idole je lako odabrao — Ray Charles i Stevie Wonder su bili, poput njega, slepi. Prebiranje po klaviru mu je pomoglo da kompenzira svoj nedostatak, a već sa 12 godina je počeo da nastupa. Sa 16 je vać bio iskusan muzičar koji je “znao da svira sve”.

Objavljuje od 1993. godine, a može da se pohvali da mu je debi album producirao T-Bone Burnett. Jasno je da je bila u pitanju American roots muzika, pa se tokom cele dosadašnje karijere kretao u širokom dijapazonu ideja pokupljenih sa svih strana. I to je funkcionisalo jako dobro.

Just Like MedicineOvogodišnji album Just Like Medicine (2017) je deveti po redu. Već samim odabirom producenta, a to je ovog puta legendarni Dan Penn, može se naslutiti kako će album zvučati – u pitanju je čistokrvni soul album koji zvuk duguje najboljim trenucima ove muzike iz druge polovine šezdesetih. Naravno, tu je i prvoligaška ekipa muzičara koji su učestvovali na snimanju, na čelu sa Steveom Cropperom, Vinceom Gillom i Muscle Shoals duvačima, pa je asocijacija na najbolje trenutke Memphis soula trenutna.

A.J. Croce vodi računa da se ne prave paralele sa pokojnim ocem. Njegov promukao glas u nekim trenucima podseća na druge velikane – u bržim pesmama učini se da peva kao Dr. John, a rafinirane balade poput ove današnje poseduju neodoljivu ekspresivnost kakvu je svojevremeno postizao Solomon Burke.

Cures Just Like Medicine” je pesma koja apsolutno opravdava svoje ime. Prefinjena je i nežna, sa idejom evociranja prošlosti, ali bez zapadanja u patetiku. I dovoljno sveža da je svakodnevno konzumiramo.

To je, svakako, bolja ponuda od one iz apoteka.