Namerio se junak na junaka

In love pool eyes float feathers after the struggle.
The hopes burst and shot joy all through the mind
Sorrow more distant than a star

Za ovu muziku vam ne treba lenjir. Beše zamisao, onih godina kad je ova pesma nastala, da u apoteci kupite neke vesele tablete koje će vam pomoći da svoju sumnju u ispravnost sveta oko sebe utopite u šarene slike koje samo vi vidite, ali negde u tom procesu je odlučeno drugačije… Rock’n’roll je verovatno kriv što su LSD i laki opijati postali ilegalni, ma koliko da su manje škodljivi od alkohola i duvana. To je malčice bio problem, jer psihodelija je nešto što se ne da opisivati rečima…

Danas nam ostaju neke blesave pesmice, koje iz istorijske perspektive posmatramo kao naivni pokušaj tumačenja sveta kao veselog mesta. Zarazni motiv je učinio da ova pesma ostane upamćena.

Prepoznajete li tu gitaru?

Donovan je, očigledno, bio prevelik zalogaj za britansku scenu s polovine šezdesetih. Dok je narastajući talas u kombinaciji ozbiljne beat muzike i rhythm’n’bluesa stvorio front za osvajanje sveta, Donovan je hteo nešto drugo, što je čak i na zapadnoj obali Amerike bilo još u povoju. Međutim, nije nerazumevanje publike bilo ono što je sprečilo da Donovan postane superstar na Ostrvu, već su to bili advokati. Elem, nakon dva uspešna albuma 1965. godine, Donovan stupa u ključnu saradnju svoje karijere: Mickie Most je bio producent koji je prepoznao put kojim Donovanova muzika treba da se razvija da bi se avangardni potencijal flower power ikonografije razvio u potpunosti. Valjalo je napasti američko tržište, jer ono je oduvek moglo da apsorbuje sve što britansko puritansko društvo nije moglo da razume.

Ispostavilo se da povoljni ugovor sa američkom kućom Epic Records i nije toliko povoljan, jer je utvrđena kolizija sa prethodnim ugovorom: matična britanska kuća Pye Records je imala uzajamni aranžman o licenciranju sa produkcijskim gigantom Warner Brothers i nastala je pravna tarapana kada je stari ugovarač potegao pitanje prava objavljivanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sve je moglo da bude i gore, kako stvari stoje, a završilo se “samo” značajnim odlaganjem objavljivanja četiri albuma na Ostrvu. To se pokazalo kao veoma štetno po karijeru Donovana s ove strane bare i to je dovelo do njegovog večitog statusa underground muzičara širom Evrope.

BarabajagalAlbum Barabajagal je pripreman većim delom u jesen 1968. godine, ali do kraja godine nije bilo dovoljno materijala za objavljivanje. Ključna stvar se desila po ideji Mickieja Mosta u maju 1969, kada je u Londonu organizovan studijski sešn Donovana sa The Jeff Beck Group, jednim od ključnih Mostovih pulena u tom trenutku. Tom prilikom su snimljene neke pesme, od koji su tri izabrane za nastupajući album. Štaviše, zarazna fraza iz jedne od pesama je završila i kao naslov albuma. Albumu je prethodio singl punog naziva “Goo Goo Barabajagal (Love Is Hot)“. Naziv pesme je zasnovan na parafrazi benastog stiha iz pesme “I Am the Walrus” grupe The Beatles (“Goo goo g’joob!“) i izmišljenog imena mitske zavodnice. Album je objavljen u SAD samo nekoliko dana pre održavanja Woodstock festivala, 11. avgusta 1969.

Pesma je stigla na 12. mesto top liste singlova u Ujedinjenom Kraljevstvu i 36. mesto na američkim top-listama. Beše to poslednji Top 40 hit u Donovanovoj karijeri, a album je poslednji na koji se može gledati kao na relevantno štivo u njegovom opusu.

Iako je Donovan ostao aktivan do danas (poslednji album je objavio 2013.), tržište ga nije htelo posle šezdesetih, pa mu je preostalo samo da prodaje nostalgiju, ponekad i na prilično patetičan način. Superheroj flower power Londona i ljubimac muzičke elite tog doba ostao je zapamćen po onome što je uradio tih nezrelih, divnih godina. A incident “Barabajagal” ostade beleška o događaju u kojem se namerio junak na junaka, kada je alhemijska veština Mickieja Mosta sastavila Donovanovu psihodeličnu zamisao sa eksplozivnim sviranjem Jeffa Becka i njegove družine, stvarajući amalgam koji će ostati savršena beleška o dobu koje se neće nikad ponoviti.