Nije ti bilo vreme

In memoriam: Dolores O’Riordan (1971-2018)

Nekako smo navikli da nas napušta stara garda, ona koja je stvorila rock’n’roll, mada nam je teško i to da prihvatimo. Ali kad ode mlad muzičar, neko u naponu životne i stvaralačke snage, onda to osim tuge izaziva i bes zbog nepravde.

Juče, negde u ranim večernjim satima, do nas je došla vest da je na Neko Bolje Mesto, iznenadno, otišla Dolores O’Riordan, pevačica znamenite irske grupe The Cranberries. Smrt ju je zatekla u Londonu, gde je grupa došla na nekoliko dana radi nekog kraćeg snimanja. Detalji okolnosti koji su doveli do smrti nisu saopšteni do ovog časa.

Tužno je.

Grupa The Cranberries je nastala u Limeriku 1989. godine, u doba kad su se otvorile karte za sve one koji su bili dovoljno hrabri da provociraju tradicionalne vrednosti u muzičkom biznisu; prvi album su objavili 1993. No, četvrt veka ugledne karijere grupe na svetskoj sceni i još nije postignut dogovor o tome kako se najbolje imenuje žanr u kojem je grupa delovala sve to vreme. Mene lično uopšte ne opterećuje to pitanje, jer jedini žanrovi koje priznajem su muzika koju mogu da slušam i ona koju ne mogu; The Cranberries su oduvek bili u prvoj grupi u mom poimanju vrednosti. A to da li je posredi alt rock, dream pop, irish pop-folk ili nešto četvrto, prepustiću drugima da dangube utvrđujući. Guranje u kalupe je tim besmislenije što se sama grupa nije držala jednog uskog kreativnog obrasca u svom radu.

Sva je istina, ne mogu da kažem da sam bio neki vatreni slušalac te muzike, mada je relativno dobro poznajem. U mojoj fonoteci nema nijednog albuma The Cranberries; kojegde se nađe poneki zalutali rinfuz na disku i to je sve. Ali, da kažem ovako: ako bih naleteo na poznati glas i jednako prepoznatljivu ljutu prangiju u pozadini na radiju ili u kućnom random džuboksu, ne bih tražio dalje, nego pažljivo slušao.

Pesma “Zombie” je najuspešniji singl u karijeri grupe. Objavljena 1994. na albumu No Need to Argue, drugom u opusu grupe (ukupno su ih do sada objavili sedam), pesma je postigla sjajan uspeh na top-listama, naročito po Evropi i u Australiji, gde je stigla na vrh. Kritika je u pozitivnom kontekstu izdvojila tu pesmu od ostatka albuma, koji je inače ocenjen kao “sve po starom” u odnosu na prethodno izdanje. Besna energija koja izbija iz pesme i asocira na grunge nije slučajna: pesma je posvećena dvojici dečaka koji su poginuli prethodne godine u jednom bombaškom napadu ekstremističke grupe IRA.

No Need to Argue

Koliko su The Cranberries voljeni u rodnoj Irskoj, verovatno dovoljno govori i podatak da je među prvima na vest o Doloresinoj smrti reagovao predsednik Irske, Michael Higgins.

Izvesno, više informacija o uzroku tragedije ćemo dobiti u danima koji dolaze. A s obzirom na to da je Dolores bila autor svih tekstova i autor ili koautor muzike svih pesama, čak i ako grupa nastavi sa radom u nekom vidu, to više neće biti ono na šta smo navikli. Zbog toga, ova priča je neočekivano, grubo i prerano završena.