Obećanja, obećanja

Ma koliko jutarnja nesica imala zadatak da me prodrma i popravi mi raspoloženje, šetnja po portalima (čitanje novina uz kafu je navika koje ne mogu da se otarasim) uvek ga pokvari. Evo, čitam kako se EU izjasnila da će da nas prihvati pod svoje skute 2025. godine. Kako pamtim kao slon, prisećam se kako nam je pokojni premijer to isto tvrdio za 2007. U međuvremenu, ništa se pametno nije desilo, a život nam se srozao na najniže grane. No, u drugom tekstu, prenosi se izjava Predsednika da ćemo ove godine imati prosečne plate od 500 €. Doduše, to isto je govorio još pre par godina, ali u Srba je kratka pamet – ko se toga još seća? Jedino o čemu se ne govori je kako stići do tih novaca jer posla je sve manje.

No, obmana od strane političara nije samo naša specijalnost.

Političarima je posao da obećavaju, a nama, zaglavljenim u neprestanoj jurnjavi i krpljenju rupa u kućnim budžetima, da pokušamo da opstanemo do trenutka kada ćemo zaista da osetimo neki boljitak.

Sam Phillips je američka autorka koju je teško svrstati u bilo koju kategoriju. U njenim pesmama ima svega i svačega od muzičkih uzora, ali joj se ne može osporiti da je izuzetno pronicljiva i zanimljiva za slušanje. I da ima otrovan jezik, ako uspete da se izborite sa njenim frazama i stilskim figurama.

Možda ovaj prilog nikada ne bih ni napisao, jer bi potonula u anonimnost, da se u njenom životu nije desio sudbonosni susret sa T-Bone Burnettom. Kako sama kaže, posle prvog razgovora sa njim i pićenceta ništa joj nije bilo jasno. Ali njemu, izgleda, jeste, pa je Phillipsova ubrzo postala gospođa Burnett (1989-2004).

Cruel IntentionsZajednički rad i stvaranje je rezultiralo serijom odličnih albuma koji su se pojavljivali u razmacima od nekoliko godina. Na trećem po redu, Cruel Inventions (1991), pozabavila se politikom u post-reganovskoj Americi. “Raised on Promises” je upravo pesma kroz koju sumira posledice odluka establišmenta iz tog vremena, konstatujući da je čitav njen dotadašnji život protekao u praznim obećanjima.

Kao autor, Phillipsova je sasvim nepredvidiva, pa vam toplo preporučujem šetnju po njenom relativno malenom opusu (ukupno 9 studijskih albuma, poslednji je objavila pre 5 godina)jer uz njene pesme nikada nije dosadno.

A nama ostaje da se pozabavimo kako da dođemo do onih prosečnih 500 € sa početka teksta, inače će političari do kraja života da nas i dalje vozaju na obećanjima.