Uključi me

Za The Tubes sam saznao iz muzičkih novina koje su sredinom sedamdesetih pisale o novoj senzaciji koja dolazi iz Amerike. Novinar Melody Makera je oduševljeno pisao o njihovom nastupu i tvrdio da su oni “nova stvar” koja će dobro prodrmati njihovu muzičku scenu. I zaista, nekoliko meseci kasnije, uspeo sam da čujem njihovu najpoznatiju pesmu. U muzičkom smislu, “White Punks on Dope” nije bila ništa epohalno novo, ali je jasno ukazivala da ovi momci itekako dobro znaju da se zajebavaju.

Baš kao i pojedini uvrnuti Englezi.

Debitantski album The Tubesa u produkciji Ala Koopera je dokaz da se od početka mislilo ozbiljno, a poznanstva sa umetnicima iz alternativnih družina su grupi pomogla da osmisle i postave koncertnu predstavu kakva se retko viđa – u neku ruku, bio je to satirični rock kabare koji je često prelazio u burlesku. Shodno tadašnjoj modi, poput ranog Bowiea i Petera Gabriela u Genesisu, tokom nastupa pevač Fee Waybill se pretvarao u nekoga od alternativnih junaka pesama – čudnog nacistu po imenu Dr. Strangekiss, country pevača Hugha Heifera ili britansku drogiranu pop zvezdu Quaya Lewda…

Jasno je da je na koncertima bila totalna ludnica…

No, tu energiju koju su ispoljavali na živim nastupima nikako nisu uspevali da prenesu u studio. The Tubes Now (1977) je bio prosečan jer je bosovima u izdavačkoj kući bilo previše satire i tražili su da tekstovi budu umekšani. Razočarani, otišli su na britansku turneju na kojoj je trebalo da se zabeleže pesme za živi album – izgleda da je tadašnja predstava bila previše provokativna, pa je veliki broj koncerata otkazan. Naravno, mediji su od svega napravili veliku frku (što je za njih bilo dobro), a vrhunac je bio Waybillov pad na koncertu koji se završio polomljenom nogom. Ako niste pogledali klip za “White Punks on Dope” sa početka teksta, vreme je da to učinite, kako biste videli šta je Waybill “obuo” za nastup. 

Remote controlNaravno, ostatak turneje je otkazan, grupa se vratila u Ameriku i smišljala novi potez. Za novi konceptualni album Remote Control (1979) angažovan je studijski čarobnjak i multiinstrumentalista Todd Rundgren, a tema je bila “uticaj televizije na gledaoce”. Glavni lik je ovisnik o buljenju u mali ekran, spava sa daljincem u rukama i celi život mu se vrti oko toga.

Turn me on ’cause I need it now
Turn me on ’cause I don’t know how
Pick me up and shake me
Tune me in and take me
Lights are bright and the music’s loud

Let me know what I need to know
Make me go where I want to go
Let me stand and wonder
Let me feel the thunder
See the lightning and the picture show

Put your hand on the power

Turn me on again and again
Say you’re always gonna be my friend
Love me like you mean it
Make a mess and clean it
Don’t you stop ’til I tell you when

Got a feeling something’s taken hold
‘Cause I’m flying by remote control
No misunderstanding
Before I make a landing
I’ll lose my mind and I’ll trade my soul

Put your hand on the power

When I look you in the eye
Then it’s everything I need
Let me look you in the eye
’til the spell comes over me

Turn me on
Making the colors bright
Turn me on
Making it go all night
Turn me on
Giving me louder sound
Turn me on
Making it spin around
Turn me on
Sing and dance for me
Turn me on
Keeping me company
Turn me on
Making it fast and hot
Turn me on
Give me a different shot

Put your hand on the power

Turn me on
Making the colors bright
Turn me on
Making it go all night
Turn me on
Giving me louder sound
Turn me on
Making it spin around
Turn me on
Sing and dance for me
Turn me on
Keeping me company
Turn me on
Making it fast and hot
Turn me on
Give me a different shot

Put your hand on the power
Why don’t you turn me on

Album muzički začuđujuće dobro funkcioniše. Rundgren je dao svoj maksimum, s obzirom na to da žanrovski raznorodne pesme zvuče kao Celina. Ako poznajete Rundgrenov rad sa grupom Utopia, lako ćete napraviti paralelu sa zvukom sa njihovih albuma iz tog vremena.

Iako je proteklo skoro 40 godina od objavljivanja albuma Remote Control, nije zgoreg da se ponovo presluša. Poruke sa njega su i dalje aktuelne, jedino što se promenio medij u koji buljimo. Pomislite na to kada se latite svoga novog miljenika – telefona.