Cumberland Gap

Cumberland Gap je planinski prevoj gde se dodiruju granice američkih saveznih država Kentucky, Virginia i Tennessee. U sklopu je Apalačkog masiva, a koristili su ga još starosedeoci pre dolaska bledolikih. Do danas smo u više navrata pominjali da se čitav jedan podžanr Americane vezuje za ove planine, jer je muzika u kojoj moderni trubaduri traže inspiraciju duboko ukorenjena u tradiciji belaca koji su ih prvo naselili, što znači da je puna uticaja sa mesta odakle su došli.

Tradicionalni zvuk ukomponovan u moderne trendove proslavili su Gillian Welch i David Rawlings.

U njihovom zajedničkom radu fokus je Welchovoj i to se može proveriti na bilo kom od njenih odličnih albuma. Rawlings je nekako u drugom planu, mada se radi o vrsnom autoru i talentovanom gitaristi, pa je njihov zajednički doprinos vidljiv tek na živim nastupima (ima ih mnogo na netu, nećete se prevariti ako kliknete na bilo koji link). U stvari, nekako mi je nezamislivo da vidim nekog drugog u društvu Gillian, teško da bi se tako dobro uklopio i komunicirao sa njom kao što to Rawlings radi.

Manje se zna da je Rawlings snimio i tri solistička albuma.

Poor David’s Almanach (2017)Poslednji, Poor David’s Almanach (2017), donosi 10 novih pesama, od kojih je polovina napisana zajednički sa Welchovom. Pored nje, tu je i zvezdana ekipa muzičara koja svira Americanu, a u pesmama ima svega i svačega, od country gospela do bluesa. Normalno, uz veće prisustvo Rawlingsove gitare i standardno slaganje glasova kakvo se retko sreće.

U Rawlingsovoj interpretaciji, “Cumberland Gap” je “a devil of a gap” i pripoveda priču o čoveku koji se priprema da pronađe svoj put kroz opasni prevoj, kao deo hodočašća ka Kentakiju. Prateći video je naprosto fenomenalan, a sama pesma će brzo da vam se uvuče u glavu i da počne da vas proganja.

Pa vidite gde ćete…