Zaštiti me, Bože

Postoji grupa pametnih i učenih ljudi iz raznih naučnih disciplina koja je izmislila sat koji upozorava na to koliko nam je ostalo vremena da živimo na ovoj našoj divnoj planeti. Njihova namera nije da nas plaše, već da argumentovano upozore one koji odlučuju o svemu u naše ime da se uzmu u pamet. Na žalost, izgleda mi da njihovi apeli ne dopiru do odgovornih, a čini mi se da negde pročitah da njihov sat pokazuje da je 5 do 12, možda i manje…

Ostaje nam samo da se pomolimo. I don't know smile

Najzad, kada zagusti, čak i najvećim ateistima izleti ona dobro poznata: pomozi, Bože! Smile with tongue out

Gospel muzika se razvila među crnom populacijom tridesetih godina prošlog veka. Viđali ste je u mnogim filmovima kada crna braća pevaju u crkvi. Ta muzika korene vuče iz anglosaksonskih metodističkih himni. I belci na jugu SAD imaju svoju verziju, ali nikako da se pomire ove dve tradicije (znamo šta južnjaci misle o obojenima). No, iako tekstovi imaju strogo religiozni karakter, gospel je vremenom dospeo i među rokere.

Universal United House of PrayerBuddy Miller je muzičar koji odlično razume različite forme muzike i tradiciju, pa je učinio da gospel muzika dobije novu publiku.

The earth can shake the sky come down
The mountains all fall to the ground
But I will fear none of these things
Shelter me lord underneath your wings

Dark waters rise and thunders pound
The wheels of war are going round
And all the walls are crumbling
Shelter me lord underneath your wings

(Shelter me lord)
Hide me underneath you wings
Hide me deep inside your heart
In your refuge – cover me
The world can shake
But lord I’m making you my hiding place

The wind can blow the rain can pour
The deluge breaks the tempest roars
But in the storm my spirit sings
(When you) shelter me lord underneath your wings

(Shelter me lord)
Hide me underneath you wings
Hide me deep inside your heart
In your refuge – cover me
The world can shake
But lord I’m making you my hiding place

Now on the day you call for me
Someday when time – no more shall be
I’ll say oh death where is your sting
You shelter me lord underneath your wings

Za svoj peti studijski album Universal United House of Prayer (2004), Buddy Miller je potražio inspiraciju u duhovnoj muzici, a rezultat je sjajan. Normalno, album vrvi od poznatih gostiju i fantastično zvuči. Po prvi put, čini mi se, nije u prvom planu Buddyjeva majstorska svirka gitare, već njegovo pevanje, koje je obogaćeno besprekornim ženskim vokalima, pa je uživanje zagarantovano. Nije slučajno za njega dobio nagradu Americana Music Award za album godine.

Uvek u dobrom društvuZa turneju 2008. godine, sa koje potiče današnji snimak, angažovao je svoje vrsne prijateljice sa kojima je već godinama uspešno sarađivao u raznim kombinacijama – ako ovaj blog redovno čitate, Emmylou Harris, Shawn Colvin i Patty Griffin vam svakako nisu nepoznata imena. Sama turneja je imala duhovit naziv: Three Girls and Their Buddy.

Još samo kada bi nekada svratili i do nas u ovoj kombinaciji…