Bojim se da će ptica umreti

Prošlo je skoro četiri godine od kada sam otkrio čudesni svet J.R. Augusta. Kako on nekom prilikom reče, “muzika privlači ljude slične tebi”, pa nam je bilo potrebno malo vremena da uspostavimo kontakt. Ispostavilo se da je jako fini i ozbiljan mladi čovek koji neprestano radi na sebi i ima viziju o kojoj voli da priča – ni malo ne podseća na nadobudne klince koji posle jedne dobre pesme umisle da su velike zvezde i postanu arogantni.

Nego, puštajte muziku, da ne gubimo vreme.

E, tako.

Ako je prvi EP Change of Seasons (2015) bio samo mali uvod u stilsku raznovrsnost i mogućnosti J. R. Augusta kao autora, naredni Tea Party with Mr Death (2016) možemo posmatrati kao žanrovsku vežbu na kome se, potpuno neočekivano, prepliću staromodni boogie i ragtime. Razigrano i osvežavajuće, u svakom slučaju.

Treći EP 33 (2017) je drugačiji od prethodnika, to je onaj J. R. August kakvog želim da slušam u budućnosti. Stvari su se, napokon, pomerile i u medijskoj pokrivenosti njegovog rada što je rezultiralo čestim emitovanjem pesme “Crucify Me” u čitavom regionu i serijom uspešnih koncertnih nastupa koji su naišli na odličan prijem publike. No, prava poslastica je poslednja pesma “River Runs Through” koja je, stilski i produkcijski, sa pratećm horom, naprosto grandiozna.

Tokom protekle zime, J. R. August je najavio snimanje debitantskog albuma. Na moje pitanje zašto to tako sporo ide, ovako mi je otpisao: “Imao sam neugodna iskustva s menadžerima pa sam odlučio sve raditi sam, a i izdavači koji su mi se nudili bili su smiješni (doslovno su mi rekli da žele 90 posto mojih prava, a da ja tiskam, snimam i sviram o vlastitom trošku).” Čisto da imamo uvid sa druge strane kako se radi muzički biznis na Balkanu. U međuvremenu, dok se album očekuje, možemo da se utešimo sa četvrtim EP-jem koji je objavio pre nekoliko dana.

Tales from the Forest (2018)

Tales from the Forest (2018) čine tri interesantne mini basne ili alegorijske priče koje vredi pažljivo ispratiti. Na stranu što mislim da će današnja pesma biti hit ovoga proleća – J. R. August, za razliku od mnogih drugih koji pokušavaju da pišu na engleskom jeziku, to radi odlično. To nije iznenađujuće s obzirom na to da mu je zanimanje profesura, pa tekstovi njegovih pesama imaju neočekivanu dubinu, višeznačje i prepune su vrcavih dosetki. Još jedan veliki plus za njega.

Jednom prilikom mi je pomenuo da u šteku ima 500(!) već napisanih pesama. “Za LP spremam 18 pjesama sa velikim zborom. Ludnica! Volim promjene. Ako me to košta popularnosti nema veze. Nije mi to bitno. Bitno mi je da zabilježim sve što imam u glavi.” A snimanje, zbog pomenutih beskrupuloznih menadžera i troškova koje ima, ide prilično sporo.

Zbog toga apelujem na sve vas da se odreknete par kutija cigareta ili ture pića s društvom u kafani i skoknete do njegovog bandcampa na kome možete da preslušate (i kupite za sitne novce) sve dosadašnje EP-je J. R. Augusta. Novac prikupljen na ovaj način služiće isključivo za finansiranje finalizacije albuma.

Verujem da ćete, jednoga dana, biti ponosni što ste u svemu tome učestvovali.