Ukrala si mi ljubav

Ove godine Graham Gouldman će proslaviti 55 godina uspešne muzičke karijere. Tim povodom, krajem prošle godine je objavljen album Listen People; The Graham Gouldman Songbook 1964-2005 (2017), koji sam po inerciji preslušao. Nisam njime preterano oduševljen, jer obeležavanje ovakvih jubileja treba da bude reprezentovano besprekornom kompilacijom njegovih najboljih radova (a ima ih dovoljno za nekoliko diskova), tim više jer Gouldman je jedan od najvećih hitmejkera koje je Britanija dala i njegov opus je po kvalitetu, a i kvantitativno, zaista impresivan.

Da ne cepidlačim, ovo je bila zgodna prilika da čujem i neke od Gouldmanovih radova za koje nisam znao i do kojih se teško dolazi.

Iako je još kao srednjoškolac počeo da piše pesme i sviruckao sa lokalnom ekipom, prvu svoju ozbiljnu grupu, The Mockingbirds, osnovao je krajem 1964. godine. Prepoznati kao veliki komercijalni potencijal, brzo su potpisali ugovor sa diskografskom kućom Columbia i odmah su naišli na probleme. Prva pesma koju su ponudili izdavaču za singl bila je “For Your Love“, koja je glatko odbijena. Godinu dana kasnije ova pesmu će postati veliki hit za grupu Yardbirds.

Listen People: The Graham Gouldman Songbook 1964-2005 (2017)Usledila su dva komercijalno neuspešna singla i Columbia ih je otkačila. Nisu se proslavili ni singlovima koje su objavile Decca i Immediate, te će ostati zapamćeni u muzičkoj istoriji kao jedna od potencijalno najvećih britanskih muzičkih nada iz sredine šezdesetih koja iz neznanih razloga to nije postala.

S druge strane, samom Gouldmanu je u tom trenutku krenulo neverovatno dobro, jer je u narednih par godina napisao neke od antologijskih pesama koje su proslavili drugi izvođači: Yardbirds (“Heart Full of Soul“, “Evil Hearted You“), The Hollies ( “Look Through Any Window“, “Bus Stop“), Herman’s Hermits (“No Milk Today“, “Listen People“), Jeff Beck (“Tallyman“)… A tek je bio prevalio dvadesetu.

You Stole My Love” je snimljena za treći singl Mockingbirdsa i tipična je ljubavna jadikovka iz tog vremena, danas gotovo nepoznata.

A Gouldman će svetsku slavu i medijsku pažnju koja traje do današnjih dana dobiti nekoliko godina kasnije, kao član grupe 10cc.