Demonstrant

Prošlo je 50 godina od najvećih previranja posle Drugog svetskog rata koja su iz korena prodrmala tadašnja učmala autoritarna i konzervativna društva, pre svega ono u Francuskoj. Kao i uvek u takvim situacijama, sve je počelo spontano, ali se pretvorilo u ozbiljno jer je tadašnji bunt imao svoju izrazito socijalnu, ekonomsku, kulturnu i političku prirodu.

Danas je ta priča toliko medijski romantizovana pa nije zgoreg da se podsetimo nekih istorijskih detalja.

Krajem marta pariski studenti su počeli sa protestima i okupljanjima na fakultetima. Ubrzo su im se pridružili radnici i razne druge grupe, što je rezultiralo nezapamćenim generalnim štrajkom 11 miliona ljudi koji je potpuno paralisao Francusku. Studenti su tražili moralne slobode, a radnici veća prava, što je sve zajedno dovodilo u pitanje sve ključne stubove koji predstavljaju osnovu svake države. I kapitalizma kao sistema.

U osnovi protesta bio je za to vreme liberalan (levičarski) politički ideal kome se teško može nešto prigovoriti. Radilo se o slobodama pojedinaca i kritikama na račun potrošačkog društva, učmalog i rigidnog establišmenta, kao i imperijalizma koji danas niko ne pominje. Zvanična politika se našla zatečenom, a probleme su, kao i Amerikanci, rešili suptilnim “pacifikovanjem” tadašnjih ideologa i uključivanjem u rad državne mašinerije. Vođa pokreta Daniel Cohn-Bendit danas je član Evropskog parlamenta, a levičarski filozof Bernard-Henri Lévy, jedan od najpoznatijih ideologa, postao je najvatreniji zagovornik neoliberalizma.

O tome gde je danas Francuska govori njihov izbor poslednja tri predsednika koje ne bih želeo da komentarišem.

Studentski protesti su okrznuli i SFRJ (mnogi su tada dobili čestite batine od milicije), a u Ujedinjenom Kraljevstvu je bilo poprilično tiho. Utisak su malo popravili The Rolling Stones sa pesmom “Street Fightnig Man” jer je tema bila zgodna, medijski propraćena i uklapala se u njihov imidž ‘”večitih buntovnika”. Isto važi i The Beatles sa “Revolution“, koja se savršeno uklapala u Lennonovu ideološku matricu koju je dosledno zastupao celi svoj život.

An Old Raincoat Won't Ever Let You Down (1969)Rod Stewart je svoj debitantski album otvorio pesmom “Street Fighting Man“, valjda da bi pokazao da je i on žestok momak. Meni je ova verzija pesme omiljena jer, čini mi se, bolje zvuči i poletnija je od originala, a dvojica gitarista iz grupe Steamhammer naprosto briljiraju (Martin Pugh, Martin Quittenton). Kurioziteta radi: bas gitaru na ovom snimku svira Ronnie Wood, koji će se nekoliko godina kasnije skrasiti kao solo gitarista u Stonesima.

Danas smo svedoci da je neoliberalna ideologija u velikoj krizi, a da posledice nepromišljenih poteza njenih nosilaca niko nije sposoban da sagleda.

Većina stanovnika ove naše lepe planete želi samo mirno da živi, a ne zna kako. Bojim se da sve nas čeka neka revolucija koja će, kao i uvek do sada kroz istoriju, početi spontano.