Muzika kao lek

Šljapkanje po kiši ne spada u sportove koje volim. I tako, pre nekoliko dana, dok je napolju samo pljuštalo, po običaju ne mogu da dozovem ni jednu taksi službu. Svestan sam da nisam jedini koga u ovom trenutku to nervira, ali nemam alternativu – zbog toga već kasnim tamo gde treba da budem i primećujem da mi pritisak polako i sigurno raste. “Taksi vam stiže za tri minuta…”, napokon je procvrkutala dispečerka i stuštio sam se niz stepenice…

U kolima me je sačekao moj ispisnik, veoma raspoložen da ćaskamo, ali meni nije bilo do toga. Misli su mi bile na nekom drugom mestu.

Dok smo se vozili ka odredištu, primetio sam da mu je navijena neka radio stanica koja vrti stare hitove. Većinu njih prepoznajem iako ih, uglavnom, ne konstatujem, sve dok nije počeo refren:

Oh, give me the beat boys, and free my soul
I want to get lost in your rock and roll and drift away…

I odmah me žacnuo u živac.

Znam da imam ovaj singl, ali nikako ne mogoh da se setim izvođača… Baza u mojoj glavi je odavno prevelika, a Alchajmer je počeo da radi posao, iako se jasno sećam stihova:

Beginning to think that I’m wastin’ time
I don’t understand the things I do
The world outside looks so unkind
I’m countin’ on you to carry me through

U ovakvim situacijama odavno sam prestao da se nerviram. Znam da će rezultat pretrage da se pojavi, ali ne znam za koje vreme… Dok mi samo nije sinulo – Dobie Gray!

Drift AwayI zaista, pesma “Drift Away” je bila veliki hit početkom sedamdesetih. Iako talentovan pevač koji je sa lakoćom pevao soul, country & pop još od početka šezdesetih, Gray nikada više nije doživeo planetarnu popularnost kao sa ovom pesmom. Mada, sigurno znate i njegov prvi hit, “The ‘In’ Crowd“, koji je nezaobilazan u repertoaru Bryana Ferryja.

And when my mind is free
You know a melody can move me
And when I’m feelin’ blue
The guitar’s comin’ through to soothe me

Sama pesma je zaista odlična, pa se našla na repertoaru mnogih velikih zvezda. Ostaće zabeleženo i to da je na snimanju albuma It’s Only Rock ‘n Roll (1974) Rolling Stonesa bila jedan od kandidata, ali se nije pojavila na samom albumu.

And when my mind is free
You know a melody can move me
And when I’m feelin’ blue
The guitar’s comin’ through to soothe me

I tako, sve pevušeći u sebi, stigoh na odredište. Pritisak mi se vratio u normalu. Još ima nade… Hot smile