Neverna žena

“Švrljanje partnera” je neiscrpna tema od pamtiveka koja je poslužila mnogim umetnicima kao inspiracija. Na pitanje zašto ljudi varaju nema valjanog odgovora, ma koliko se mnogi, pa i “naučnici”, upinjali da pronađu uzroke. Tek, samo možemo da konstatujemo da ga je bilo i da će ga biti kao posledice ličnog nezadovoljstva aktera, ma čime da ga pravdamo. Po pravilu, švrljanje se ne završava dobro, jer iz ovakvog odnosa neko uvek izađe povređen, a u drastičnijim slučajevima lako se izgubi i glava.

Verovatno jedna od najpoznatijih pesama o švrljanju je ona koju svi znamo – “Hey Joe“.

Koncipirana je kao dijalog dva muškarca u kojoj nesrećni Joe objašnjava svom ortaku da je uhvatio ženu kako ga vara i da planira da je ubije. U drugom delu smo svedoci da je Joe svoju pretnju ostvario, upucao nevernicu i zbrisao u Meksiko… Da li je preživela, autor pesme ne otkriva.

Kada smo već kod autorstva, internetom kolaju mnoge priče koje treba uzimati sa rezervom. Svakih nekoliko godina pojavi se nova u kojoj neki od mladih novinara pronađe prastari snimak koji bi trebalo da potvrdi novu tezu o tome ko je njen autor. A pesmu je napisao malo poznati Billy Roberts koji je i zaštitio prava za nju. Uostalom, o tome se već pisalo na ovom blogu, pa uposlite malo tražilicu ako vas zanimaju detalji.

Hey Joe Opus: Red Meat (2015)Svetsku popularnost je postigla uz malu pomoć Jimija Hendrixa, a od tog vremena postala je standard kojeg su se latili mnogi poznati izvođači. Toliko sam raznih verzija čuo tokom proteklih decenija provučenih kroz sve moguće žanrove da mi je teško da zamislim da neko može da je izvede na neki novi način.

A može, sudeći po snimku koji ilustruje ovaj tekst.

Otis Taylor je američki blues veteran sa zakasnelom uspešnom karijerom. No, zvezda ovog zabeleženog nastupa je violinistkinja Anne Harris, koja pesmu boji na neobičan način. O evidentnoj strasti na pozornici i vizuelnom doživljaju da ne govorim.

Da ne biste prošli kao nesrećni Joe, poradite malo na preventivi. Savet je jednostavan i lako sprovodljiv – svaki cvet traži redovno zalivanje da ne uvene. Be right back