Usta koja sikću

Siouxsie and the Banshees nikada nisu dobacili do samog vrha top lista, ali su bili i ostali vrhunski punkeri. Normalno, (Suzi Su) je već krajem sedamdesetih postala neslužbena kraljica pokreta i, iz današnje perspektive, ostavila je mnogo značajniji trag nego što se u to vreme moglo i zamisliti. Recimo, čitave generacije muzičara koje su došle koju godinu kasnije gledale su je kao božanstvo, a njene pesme uvrstili su u repertoar i mnogi od kojih tako nešto ne bi očekivalo: Jeff Buckley, Tricky, Red Hot Chili Peppers, Simple Minds

Ima ih zaista mnogo i čitajući razne biografije često nailazim na Suzi na neočekivanim mestima.

Tokom snimanja albuma JuJu (1981), Suzi i bubnjar Budgie (kasnije njen muž) otkrili su da kombinacija samog njenog glasa i udaraljki može da proizvede neobičan efekat. Paralelno sa snimanjima za album, uradili su i EP sa 5 pesama i izdali ga pod imenom The Creatures. Dobro se sećam tog trenutka – “Wild Thing” Chipa Taylora koju su proslavili The Troggs je, uz tribalne ritmove i ljutito pevanje (sa par dodatih stihova) dobila potpuno novu dimenziju. I sasvim fino prošla kod publike.

Murdering MouthOd toga trenutka, The Creatures je postao sigurnosni ventil koji je služio za ispuštanje viška pare kada matičnom bendu nije išlo baš najbolje.

Druga decenija karijere Siouxsie and the Banshees obeležena je lutanjima i traženjima novih muzičkih izraza. No, uprkos odličnim albumima, ekipa je počela da se osipa – neki od članova su se osamostalili, neki otišli u druge grupe, a kraj se nazirao.

Već 1996. godine je sve bilo gotovo, a Suzie i Budgie, ovoga puta kao bračni drugovi, bacili su se na pisanje novih pesama. I, normalno, ponovo aktivirali The Creatures. Početkom 1998. dobili su pozivnicu koja se ne odbija – John Cale, kultna figura art rocka, pozvao ih je da gostuju na festivalu “With a Little Help from My Friends” koji je održan u kultnom klubu Paradiso u Amsterdamu. Sam koncert, kao važan događaj, prenosila je holandska televizija, a The Creatures su izveli, zajedno sa Caleom, novu pesmu “Murdering Mouth“, specijalno komponovanu za tu priliku.

Meni je pesma odmah legla i jedan mi je od dražih komada iz njihove karijere. Bogata orkestracija, zanimljivo pevanje i popična melodija su u potpunoj suprotnosti sa ljutitim stihovima koje Suzi i Cale pevaju.

Kada se završio brak Suzi i Budgiea, bio je i kraj The Creaturesa. Posednjih desetak godina Suzi se retko pojavljuje u javnosti i samo povremeno snima nove pesme. Zašto je to tako, teško je reći jer pouzdanih izvora nema. Sa 60 navršenih godina, čini mi se, još je rano za penziju.