Čikago

Pre skoro četiri godine sam na ovom istom mestu bio vrlo euforičan kada sam napisao:

Za ljubitelje vrhunske folk muzike, Josienne Clarke & Ben Walker nisu nepoznanica. Već nekoliko godina su u samom vrhu ostrvske ponude, ali su potpuno netipični spram ostatka scene. Oboje su školovani muzičari od kojih se očekivala neka sasvim druga karijera. No, našli su se i, rekao bih, idealno uklopili. Josienne piše prekrasne & intrigantne pesme, a Ben sve to pakuje u maštovite i minimalističke aranžmane.

Mišljenje nisam promenio, sudeći po tome da je ovaj par jedan od retkih koji se stalno mota po mom kućnom džuboksu.

Početkom godine su objavili novi album.

Pomaci su evidentni. Promenili su izdavačku kuću i prešli u Rough Trade, što bi moglo da im pomogne da dopru do brojnije publike. Album Seedlings All (2018) je na tragu prethodnih, s tim da je obogaćen elementima jazza. U stvari, tek kada se stave sluške na uši, uoče se svi detalji u produkciji koji govore da se snimanju pesama prišlo veoma ozbiljno. I po prvi put ovaj dvojac je autor svih pesama.

Njihova muzika je i dalje melodična, nežna i vrlo introspektivna. Uvodna numera “Chicago“, izabrana i za singl, možda je i najbolja. Dobro odslikava melanholiju koja dominira u skoro svim pesmama.

Seedlings All (2018)Povod za pesmu je banalan. Na nastupu u Čikagu su se susreli sa gotovo praznom salom, što je delovalo frustrirajuće. Kako Joseinne reče, “u tom trenutku sam mislila: Bataljuj sve ovo, ljudi su nezainteresovani za našu muziku. A onda sam shvatila da od nečega mora da se počne – ta nismo mi The Beatles.” Otuda stihovi “You sing the best you can/ And then you let it go” ili nešto kasnije ”You make your peace with failure/An early lesson that you learn”, koji na fini način govore o problemima muzičara ili umetnika uopšte u pokušajima da osvoje novu publiku. Prateći video, urađen sa retro štihom, samo pojačava utisak koji ova pesma izaziva.

Ruku na srce, uprkos nesumnjivom kvalitetu onoga što ovaj dvojac radi, bojim se da nikada neće biti toliko veliki da napune hale. Ostaće biser u fonotekama posvećenika.

Što se mene tiče, hvala im što postoje.