Noći bez ljubavi

Zvao me, onomad, moj prijatelj Crni. Ima on običaj da se ne javlja mesecima jer se poslovno smuca po svetu, pa onda sednemo da popijemo koje pivce i rezimiramo gde je sve bio i šta je radio. Po pravilu, uvek me časti sa nekim diskom koji pokupi usput tako da se unapred radujem iščekujući da saznam čime će ovoga puta da me iznenadi.

Zoćko, reče mi, pripremi se da upoznaš Kate St. John, po našem je ukusu.

Dok idem u obližnji kafić koji nam je na pola puta pomenuto ime mi ne da mira. Sve mislim da ga odnekud znam. Ne uspeva mi da se setim, više se oko toga i ne nerviram, a lice koje me gleda sa omota dva albuma koje mi je Crni poturio ni malo mi ne pomaže.

Mogu samo da konstatujem da je Kate St. John lepa žena. Be right back

Čim sam se vratio kući, bacio sam se na slušanje. Odmah je planula ljubav i mogu samo da konstatujem da je Kate neverovatni talenat. Na ova dva diska sve je savršeno odsvirano, isproducirano, aranžmani su neverovatno bogati i slojeviti, a jedina falinka je poprilično slabašan vokal. Svesna toga, Kate se i ne trudi da bude velika pevačica – glas je utopljen u aranžmane i potpuno je u njihovoj funkciji.

Second Sight (1997)Šta to Kate svira i peva teško je definisati – recimo, neka vrsta post rocka ili novokomponovane moderne klasike, sa tragovima mediteranskih primesa i kabarea… Jako milozvučno i ugodno, a prva asocijacija mi je bio Nino Rota i njegova prefinjena filmska muzika.

Muzička biografija Kate St. John je impresivna. Ona je kompozitor, aranžer i vrsni multiinstrumentalista (oboa, engleski rog, klavijature). Klasično je muzički obrazovana. Tokom osamdesetih bila je član grupe The Dream Academy. Posle hita koji su imali sa pesmom “Life in a Northern Town“, stekla je važnu klijentelu. Sa Davidom Gilmourom radila je na albumu Division Bell Pink Floyda. Bila je muzički direktor Marianne Faithfull. Svirala je na pet albuma Vana Morrisona i bila članica njegovog pratećeg benda (a dobro se zna kako on bira muzičare), pri tom ne zaboravljajući i generaciju mlađih koje je propratila – dobro znamo ko su Julian Cope, The Waterboys, Damon Albarn i Morrissey. Uostalom, pogledajte sami… Bićete iznenađeni ko je sve na tom spisku.

Očigledno, Kate St.John je žena-zmaj koja je vrlo zaposlena, tako da je stigla da izda samo dva sopstvena albuma i dva koja su kolaboracija sa Rogerom Enoom.

E, njih još nisam imao prilike da slušam, pa se sve nešto nadam da će Crni negde da ih pokupi. Winking smile