Pozdrav iz Pjongjanga

Snežana Radojičić, najpoznatiji srpski ciklonomad, osvedočeni je prijatelj Suštine pasijansa. Upravo danas mi je stigla razglednica iz Pjongjanga, a to sam čekao da bih vam pokazao i ono pravo:

pjongjang640

(klikni za veću sliku)

Da, dobro vidite. I nije ovo nikakva fotomontaža: Suština pasijansa se zatekla u Pjongjangu.

S naše strane, bila je reč o simboličnoj donaciji: priložili smo neki novčić kako bi Snežana mogla da pokrije neprijatno visoke troškove jedinstvene prilike da tokom jednonedeljne turneje, dominantno biciklom, napravi turneju po NDR Koreji. To je bila prilika koju niko pametan ne bi propustio; a kad je neko ciklonomad sa neskrivenom namerom da obiđe svet pedalajući na dva točka, tu valjda nema mnogo šta da se priča.

Kada mi je poslala fotku, Snežana je napisala kratko, ali jasno i dovoljno:

Fotka je snimljena na glavnom pjongjanškom trgu Kim il Sung Square.

Zgrada u pozadini je Grand People Study House, gde sam takođe bila.

Nije bilo teško ugrabiti trenutak kada nema vozila, pošto su kola sasvim retka pojava u Koreji.

Više od ovog ćemo saznati iz knjige koja je u pripremi. Naime, Snežana trenutno pauzira od putovanja u Južnoj Koreji, gde u ovom času slaže materijal za svoju sledeću knjigu, koja će upravo biti posvećena iskustvima iz NDR Koreje. Iskreno se nadam i susretu u Kikindi ove jeseni, kad ćemo biti u prilici da čujemo i priču o ovom putovanju iz prve ruke.

Nego, evo i razglednice:

Udarac močugom najbolje odgovara vukovima i besnim psima

Inače, razglednica je remek-delo najbolje jednoumne propagande koju trenutno možete pronaći bilo gde na planeti Zemlji. I ne samo to: posebna čast je ukazana Snežani kao pošiljaocu i meni kao primaocu ove razglednice. Elem, posebne akademske ekipe za proveru… hm… ovaj… lingvističke podobnosti teksta na razglednici uložile su trud i znanje pre njenog napuštanja NDR Koreje da bi taj tekst bio potvrđen kao… uh… pravopisno ispravan. Be right back

Više o volšebnim iskustvima Snežane Radojičić možete saznati na njenom zvaničnom profilu na fejZbuku i, naročito, na njenom blogu. Prijateljsko upozorenje: Snežana piše veoma zaraznim stilom. Ako ne budete pazili na vreme, dočekaćete jutro čitajući i onda će vam đavo biti kriv. Meni se to desilo više nego jednom, beše to u ono vreme kad sam njeno putešestvije otkrio sa znatnim zakašnjenjem, pa sam čvrsto odlučio da to nadoknadim. Sad bi to bilo već neuporedivo teže, jer Snežana je na putu već skoro sedam godina, prešla je preko 50.000 km i preko četrdeset zemalja Evrope i Azije. A za to vreme beše takvih iskustava da sam siguran da bi se našao i poneko skeptičan, samo kad ne bi bilo hiljada fotografija sa tog puta. Prodaja kvasa na ulici u Rusiji? Prolazak bicikom kroz Kazahstan i Kinu (svaka zemlja velika kao Evropa)? Biblijske kiše na Tajlandu? Biciklom na prevoj preko 5000 m na Himalajima? Petnaest dana kroz pustinju Gobi i usputni smeštaj, da prostite, sa kozama? Panorame Bajkalskog jezera? Maženje tigra? Možda jurnjava sa komodo zmajevima? Planeta Japan od najsevernije do najjužnije tačke, a preko Nulte tačke u Hirošimi?…

Uskoro sledi višegodišnja panamerička tura, što je avantura od pomisli na koju me prolaze trnci. Uopšte neću glumiti pred vama da imam ikakav kapacitet da čak i zamislim taj poduhvat, ali znam da ću se radovati kao da i ja pedalam pored Snežane.

Osim moralnom podrškom, Snežanino putovanje možete podržati i materijalno, novčanim prilogom u bilo kom iznosu (najbolji je prethodni lični kontakt) ili kupovinom neke od njenih knjiga. Ja vas iskreno pozivam da učinite nešto od toga. Ugradite se u deset kilometara Snežaninog puta biciklom po ceni ture pića za društvo u kafiću. Zauzvrat čitajte Snežanine putopise i gledajte sve one fotke koje oduzimaju dah i koje prevazilaze moju moć efikasnog opisivanja. Bude li vas to njeno putovanje isprovociralo da i sami učinite najteži korak (onaj preko sopstvenog praga) i zakoračite u svet, vratiće vam se stostruko. A ako vam jedna dama koja sama pedala po svetu kaže da je svet lepo mesto – Snežana ne propušta priliku da to ponovi po ko zna koji put – onda zaista nemate čega da se plašite.

Snežana Radojičić u Kikindi

Možete joj se i obratiti na email [ciklonomad АТ gmail ТАЧКА com] i biti sigurni da će vam odgovoriti čim stigne (poštujte njeno vreme, pogotovo kad je na putu). A ja već sad zakazujem Sneži narudžbinu slično aranžirane fotografije u čijoj pozadini se vidi Maču Pikču. Ili, ako to ne bude moguće, onda ću biti sasvim zadovoljan i fotkom iz Čičen Itce, na poluostrvu Jukatan. Winking smile