Samo kad bih mogao (da ih čujem uživo)

Hey there you
What’s your claim
While you’re out there
Running in circles you don’t understand

Kada su šefa jednog mladog benda uoči prve zvanične svirke pitali kako se bend zove, on reče “Dawn of the Buffalo” – ideja beše da se imenom oda dužna pošta korenima iz kojih je razvijen muzički stil grupe – ali producent koncerta je to loše čuo, pa je na plakatima odštampano ime “Donna the Buffalo”. Najpre nisu imali kud, a posle im se učinilo kao dobar štos.

Skoro trideset godina kasnije, taj štos traje i dalje, a meni i vama preostaje samo još jedno da se zapitamo:

Kako, za boga miloga, kako je moguće da do sada nismo čuli za ovaj bend?

Ako ste iole pažljivo pratili sve ono što smo vam pričali na ovim stranicama tokom godina, primetili ste da naš muzički ukus ne gravitira žanrovima niti se povinuje trendovima, već neprekidno istražuje iskrene stvaraoce i one čija muzika donosi nešto iole vredno pažnje, uvažavanja i vremena, pa makar to bila samo pouka. Među takvima ima i onih čije delovanje je vezano za neke drugačije tokove nego što to nameće diskografska industrija, kojoj je stalo jedino da iscedi svog pulena, baci potrošenu ambalažu u kantu za smeće i dovede sledećeg u mašinu za mlevenje talenata. I upravo iz takvog miljea, onog koje uvažava nasleđe, muziku i sopstveni izraz bez obzira na očekivanja publike, dolazi fenomenalni bend koji vam danas predstavljam.

Na teritoriji od zaleđa Njujorka do delte Misisipija, folk rock/bluegrass/zydeco/electric roots grupa Donna the Buffalo ima sledbeništvo vredno ozbiljnog poštovanja i to im više znači od statusa na top-listama, a više i vredi. Nalik kultu Deadheads, sledbenicima grupe Grateful Dead, ova ekipa je “stado”: njihovo ime je The Herd i zateći ćete ih kako se nepogrešivo prepoznaju oko točionice piva na svakom festivalu u širokoj zoni Apalačkih planina, od Shakori Hillsa u Severnoj Karolini do gradića Sherman u državi Njujork. A kao da im to nije bilo dosta, Donna the Buffalo su i sami osnovali jedan festival svih tradicionalnih vidova američke muzike, danas izuzetno ugledan u regionalnim okvirima: Finger Lakes GrassRoots Festival of Music and Dance.

Nakon što sam kod ludog Billa prvi put čuo neku njihovu numeru, upravo ovu današnju, ostajem zatečen onim što sam još pohvatao na Cevki. Ne čudim se više tome što za tu grupu do sada nisam čuo – odavno sam se odrekao svakog pokušaja da saznam baš sve što mi je zanimljivo – nego što sam najzad shvatio kolika je snaga tih neverovatnih “malih” imena koja su, zapravo, realni nosioci trajno vredne muzike. Lako je moglo da se desi da mi promaknu: da tog časa nisam slušao Radio Paradise (a u poslednje vreme ga baš i ne slušam vrlo često, iz raznih glupavih razloga) i da me nije privukao glas pevačice Tare Nevins… Prosto, pomislio sam: “Da li je ovo Gillian Welch? Ne znam ovu stvar; otkad Gillian pravi ovakve aranžmane?”, da bih kroz manje od jednog minuta kasnije već istraživao guglovao ime grupe koja je okupirala moju pažnju.

Live from the American Ballroom (2001)

Na osnovu onog što sam do sada čuo, pri čemu nemam nikakav problem sa tim da sudim o njima na osnovu samo ono malo materijala koji sam do sada pohvatao na Cevki, Donna the Buffalo je bend koji bih najpre voleo da sretnem dok su na sceni, jer živa svirka je njihov najbolji modus operandi. O tome postoje svedočenja koja mi samo pojačavaju pudravac: njihovi koncerti su svetkovine.

Već je to dovoljno za uvažavanje bez potonje analize; međutim, fasciniran sam nivoom njihovog razvoja nad velikim nasleđem iz kojeg su iznikli. Ovo je prototip kakav želite da čujete kada postavite pitanje “gde je danas tradicionalna američka muzika”. To je lako pevljiva, zarazno ritmična i opuštajuća varijanta muzike potekle sa Apalačkih planina iz koje su izrasle veličine kao što su Emmylou Harris, Steve Earle, Lucinda Williams, Gillian Welch, John Prine… Pomenuti su tek ona kandirana trešnja na vrhu tog slatkiša; Donna the Buffalo se nalazi nešto bliže stamenim temeljima na kojima ta veličanstvena građevina moderne američke muzike stoji. Svaka preporuka.