Sve je u redu

Čim sam video današnji klip, odmah sam rešio da se latim tastature. Po običaju, trknuo sam do naše tabele da bih proverio ko je , šta i kada pisao o ovoj pesmi kako se ne bih ponavljao – i našao se zatečen. Iako smo pisali o preko 2000 pesama, nje se nismo setili… Ili je stalno na čekanju jer ovo je zicer.

Ima li nekoga ko ne zna da peva “All Right Now“? Surprised smile

Ako se osvrnemo na ranu karijeru grupe Free, lako se da primetiti da su na prva dva njihova, inače odlična albuma, zastupljene uglavnom mirnije pesme i one srednjeg tempa. Pri slušanju to ni malo ne smeta, ali na živim nastupima može da postane gnjavaža. Upravo se to i desilo tokom jedne od svirki. Kako svedoče članovi grupe – u sali koja je primala 2000 ljudi na kraju koncerta je ostalo svega pedesetak najupornijih.

Normalno je da se u takvim okolnostima niko nije dobro osećao, a u garderobi, posle koncerta, počela je diskusija oko toga da je grupi potrebna žustra pesma kojom bi na pravi način doveli nastup do vrhunca. I kao u svim rock & roll bajkama, desilo se trenutno nadahnuće. Paul Rodgers je odnekud potegao stihove o frajeru koji je pokupio usput devojku i mami je da odu kod njega, Andy Fraser je počeo da peva “All right now… Come on baby, all right now“, ostali su pljeskali rukama u ritmu i nova pesma je očas posla bila sastavljena.

U tom trenutku nisu ni slutili da će “All Right Now” postati jedna od neslužbenih rokerskih himni.

Fire and Water (1970)

Kao singl, popela se do 2. mesta UK liste (u USA do 4, po Evropi je bila prva), na savršeni način je zatvorila njihov treći album Fire and Water (1970). Free više nikada nisu ponovili ovakav komercijalni uspeh. Na stranu brojke o prodatim nosačima i plasmanu, važnije je da refren ove pesme znaju svi da pevaju, ma koju muziku slušali.

– * –

Ringo Starr je, nesumnjivo, bio najslabija kreativna karika u The Beatlesima. Toga je i on bio svestan, pa posle raspada matične grupe nije ni pokušavao da izigrava neku megazvezdu. Povremeno je snimao nepreteciozne albume, a poslednjih tridesetak godina prekraćuje vreme kao koordinator projekta Ringo Starr & His All-Starr Band. Potpuno je nepredvidljivo ko će od njegovih prijatelja da se zadesi na kojoj svirci, ali to su uvek imena od ugleda. Istovremeno, sasvim je jasno da na takvim okupljanjima nema promašaja – svira se za sve pare i svi se ludo zabavljaju.

Ako pažljivo pogledate današnji klip, videćete na sceni nama dobro poznatu ekipu: Peter Frampton, Jack Bruce, Gary Brooker, Mark Rivera… I Simon Kirke, bubnjar grupe Free, koji nije Paul Rodgers, ali sasvim dobro peva.

Eh, lako je Ringu, kod njega zabava nikada ne prestaje…