Užasna ljubav

Ko zna koliko puta sam do sada pisao da za uspeh nekog autora ili pesme nije samo dovoljan kvalitet. Kao i za ostale stvari u životu, nekada o tome odluči čista sreća ili splet čudnih i nepredvidljivih okolnosti.

Verujem da ovu pesmu znaju svi, a oko nje je, vremenom, ispletena neobična priča.

Gloria Jones je, početkom šezdesetih, bila samo jedna od talentovanih mladih tinejdžerki. U njenoj biografiji piše da je u srednjoj školi nastupala sa gospel grupom u kojoj je bio još jedan muzičar koji će postati slavan – Billy Preston. No, sve bi se završilo na lokalnim igrankama ili na neki drugi način da je 1964. godine nije zapazio songwriter/producent Ed Cobb. Pod njegovim budnim okom Jonesova je snimila uspešni singl “Heartbeat Pts 1 & 2“, što joj je omogućilo pojavljivanje na televiziji i nastupanje sa već etabliranim imenima. Bilo je potrebno napraviti uspešnu seriju kako bi se njena priča zalaufala…

Tained Love (singl, 1965)Cobb se latio posla, što je rezultiralo novim singlom “My Bad Boy’s Comin’ Home / Tainted Love” koji niko nije ni konstatovao da je izašao. Jonesova se posvetila studijama klavira i muvanju sa drugim muzičarima koji su tražili mesto pod suncem. A sunce ju je ogrejalo tek 1968. kada je srela Pam Sawyer, tekstopisca, koja je bila štićenica Motowna i ta kombinacija je odlično proradila. Njihove pesme pevali su, između ostalih, Jackson 5, David Ruffin, Marvin Gaye … A Jonesova je početkom sedamdesetih otpevala prateće vokale na mnogim poznatim albumima (Neil Young, Ry Cooder, Little Feat, Joe Cocker…), da bi, odlaskom u Englesku, završila kao članica grupe T. Rex. Između nje i Marca Bolana planula je ljubav, ona je majka njegovog sina i vozač Mini Morisa u kojem je Bolan okončao život…

No, da se vratim pesmi.

Jedan od vodećih engleskih DJ-evea sa početka sedamdesetih je sasvim slučano naleteo na stari singl Jonesove, počeo da ga pušta na igrankama i pesma Tainted Love je, posle deset godina, postala omiljena među publikom. Toliko, da je Jonesova 1976. godine snimila novu verziju. U vreme ekspanzije disko muzike sve bi se završilo u tom krugu i ponovo bi pala u zaborav da je početkom 1981. nisu snimili Soft Cell… Tako je priča o toksičnoj vezi koju pesma opisuje postala globalno popularna.

Gloria Jones se nikada nije zaista oporavila od posledica Bolanove smrti. Danas radi kao muzički supervizor u filmskoj industriji.