Nered u kući

Postoje razne vrste nereda u kući. Na osnovu vrste nereda znaš kakav je domaćin.

Trik je u tome što postoje i poželjne vrste nereda.

Nered od građevinskih radova – niko ih ne voli, ali su neizbežni kad se nešto gradi i pregrađuje. Podvrsta ovog nereda su povremena krečenja prostorija i zamena podnih obloga. Makar se završava urednim stanjem. Odraz domaćinskog opredeljenja i želje za udobnošću.

Nered od nemara – sasvim suprotno, to je nered koji pokazuje da su ukućani digli ruke od urednosti u životnom prostoru. Ide u raznim smerovima, a najgore je u prašnjavim okruženjima, gde nered nije posledica nemara, već predaja pred činjenicom da život ne može da se pretvori u neprekidno veliko spremanje. Jedino je nezgodno ako zapuštenost eskalira sa prostora na ljude. Ako se tako nešto desi, sa takvima ne možeš ni u kakvu akciju, jer njima je mrsko da rade sve, pa rade samo ono na šta su prinuđeni.

Kreativni nered – ovo nije kategorija nereda u kući, nego nereda u radnom prostoru, ali ako su ostali ukućani nervozni, održavalac kreativnog nereda možda da nastrada zato što se nije na vreme izborio za to da mu niko ne dira ništa, jer u tom neredu inače postoji sistem koji se ne sme narušavati. Muka je kad neko ipak odluči da pomogne, pa napravi red bez dozvole da to učini. Posledice takvih aktivnosti su razne, sve loše po onog ko je hteo da pomogne.

Nered nastao pod dejstvom više sile – daleko bilo: elementarne nepogode, nezgode sa instalacijama, nekontrolisano dejstvo vode i vatre, nečija zla namera, rat… Muka je to, a jedini spas leži u solidarnosti drugih. Ljudi koji su tako nešto doživeli opstaju na naročiti način meki, a postoje oni koji rado grabe priliku da tu mekoću zloupotrebe. Kao što rekoh, daleko bilo.

I najzad…

Nered od paklene žurke – što veći nered, to je žurka bila bolja. Bejahu vremena kada su deo tog nereda činili potpuno nepoznati predmeti i potpuno nepoznate osobe. Beše i ono kad se probudite u nekom neredu, ne znate gde ste, ali ste prilično ubeđeni da ste se sjajno proveli i sve se nadate da ćete prepoznati nekog, ne biste li nekim laganim asocijacijama nekako odgonetnuli nedostajuće detalje. O ovim neredima su pisani romani i eseji (kritike nisu), a rock’n’roll je prepun referenci u slavu takvog nereda. Prva referenca te vrste beše “Jailhouse Rock“, a paklena žurka koju je Warren Zevon priredio u studiju Billija Boba Thorntona povodom svog nastupajućeg odlaska na Neko Bolje Mesto još uvek se prepričava, ima i rašta.

O onima koji se klone nereda pesme nikada nisu pisane.