Šta je to pisac hteo da nam poruči?

Novinari četo pišu o “novim Bitlsima” praveći na taj način medveđu uslugu mladim grupama. Ovakva poređenja postavljaju lestvicu očekivanja previsoko, a nesrećni kandidati najčešće, primereno svojim godinama, sagore u pokušaju da je dostignu.

The La’s nisu bili ni prvi ni poslednji.

Sa The Beatlesima su delili rodni grad, Liverpool, i ljubav prema muzici iz šezdesetih. No, radili su i stvarali u potpuno drugačijim okolnostima. Tokom osamdesetih ponovo probuđeni Brit-pop je bio u usponu, a konkurencija velika tako da, iako su postojali skoro deceniju, The La’s su uspeli da iznedre samo jedan odličan album i antologijsku pesmu “There She Goes” po kojoj će biti upamćeni.

Centralna faca u grupi bio je Lee Mavers, pevač, gitarista i glavni autor. Pomalo čudan i opsesivan tip koji je težio perfekcionizmu. Posledica toga su bile česte promene postava, a grupa se mučila i da pronađe svoj zvuk na snimcima. U više navrata su počinjali rad u studiju, ali ni jedan od producenata im nije odgovarao.

The La'sNa kraju su album završili sa proslavljenim Steveom Lillywhiteom, mada je Mavers i tada prigovarao da još uvek nemaju pravu zvučnu sliku jer “nema one patine iz šezdesetih na snimcima”.

Pesma “There She Goes” je, interesantno, četiri puta izdata kao singl, a ova verzija koju danas slušamo je dospela do 13. mesta britanske liste. Neobične je strukture jer nema refrena, no publici se odmah dopala. Ima lepršavu atmosferu i tekst koji je veoma jednostavan, ali se može tumačiti na različite načine.

Na prvu loptu, to je ljubavna pesma (barem je ja tako doživljavam) oko koje se nema šta diskutovati. No, internet je pun komentara da je to pesma o zavisnosti od opijata i autori se pozivaju na stihove koji se mogu dvosmisleno tumačiti (čak i ugledni Rolling Stone je svrstava u prikrivene pesme o heroinu):

There she goes
There she goes again
Pulsing through my veins
And I just can’t contain
This feeling that remains

Lee Mavers je ovakva tumačenja uvek kategorički odbijao tvrdeći da se članovi grupe nikada nisu petljali sa drogama. A sudeći po promotivnom videu, čini mi se nema dileme oko toga o čemu pesma govori.

Šta god da je u pitanju, poruka je jasna i nedvosmislena. Od ljubavnih problema se čovek može oporaviti, a od heroina i sličnih supstanci nikako.