Ionako glavna stvar je…

Čim sam čuo trubu u današnjoj pesmi, znao sam da ću nešto o njoj da napišem. Ovakvo aranžmansko rešenje ne pada tek tako s neba, već je neko razmišljao o tome. Nisam imao pojma ko je Patty Larkin, pa se putovanje kroz njen opus pretvorilo u interesantnu avanturu.

Malo je žena poput nje koje mogu znalački da opletu po gitari. Send a kiss

Odrasla je u umetničkoj porodici (majka slikarka, sestre muzičarke), pa se ta žica ka lepim stvarima prenela i na nju. Od malena je učila klavir, a gitare se dohvatila u tinejdžerskim danima, pokušavajući da piše sopstvene pesme. Tokom studiranja nastupala je po klubovima, a posle diplomiranja, učinila je neočekivani potez – preselila se na čuveni Berklee, da uči sviranje jazz gitare.

Dakle, njeno vešto sviranje nije ni malo slučajno, a mene stilski podseća mnogo poznatiju damu, Bonnie Raitt.

U osnovi njenih pesma je folk koji je malo netipično aranžiran, a stalna introspekcija i ljubavna tematika se neprekidno provlače kroz taj predložak. Kada se sabere sve što se čuje na tuce njenih albuma i kada bi morao da dam neku opisnu ocenu, jaka četvorka bi bila prava mera, jer njen opus je konzistentan.

Regrooving the Dream (2000)Zaista ne znam koliko je komercijalna, ali verujem da ne bi imala tridesetogodišnju karijeru da nema sledbeništvo koje kupuje njene nosače zvuka.

Anyway the Main Thing Is” je jedna od njenih pesama koja je korišćena za filmove (Evolution), pa otuda i njena veća prepoznatljivost. Pomalo iščašena, o sanjanju i sanjarenju, završava se na duhovit način.

Love doesn’t think
Love doesnt look
Love takes a flying leap off the brink
Love swallows the hook
Love doesn’t sleep
Love is out of control
Love is only human it can swallow you whole

U ovoj numeri se nalazi i stih koji je iskorišćen kao naslov matičnog albuma Regrooving the Dream (2000), za koji vas uveravam da je apsolutno vredan slušanja.

Larkinova je poslednji album objavila pre pet godina. Koliko mogu da vidim na njenoj oficijelnoj prezentaciji, još uvek nastupa. Iako je u ozbiljnim godinama (67), ne verujem da ju je muza napustila. Poznajem mnogo muzičara starijih od nje koji i dalje žešće “prže” nego današnji podmladak. Nerd smile