Ne osvrći se

Zajedno sa Bobom Marleyjem i Bunnyjem Wailerom, Peter Tosh je bio ključna figura u grupi The Wailers više od decenije (1963–1976). Niko ne zna koliko bi dugo trajalo njihovo prijateljtvo da se muzički biznis nije umešao u celu priču. Kako je globalna popularnost reggae muzike sve više rasla početkom sedamdesetih, tako je Marley, zahvaljujući marketingu, postajao njena centralna figura. Wailer i Tosh su, jednostavno, marginalizovani, iako su bili autori nekih od ključnih pesama grupe.

Šta im je ostalo sem da krenu sopstvenim putevima.

Pregovori Tosha sa Chrisom Blackwellom, vlasnikom Island Recordsa za koje su snimali kao grupa, završio se neuspehom. Posle automobilske nesreće koju nije skrivio i jedva sačuvane glave, glavni gazda više nije imao poverenja da on može išta samostalno da uradi.

Uprkos okolnostima koje mu ni malo nisu išle na ruku, Tosh je izdao dva fenomenalna, antologijska albuma, Legalize It (1976) i Equal Rights (1977). Pri snimanju potonjeg došao je u kontakt sa Rolling Stones Records, a posle njegovog uspeha na tržištu mogao se pohvaliti sa novim ugovorom sa ovom diskografskom kućom.

Bush Doctor (1978)Bush Doctor (1978) je pokazao da novo društvo misli ozbiljno i spremno je da stane iza Tosha. Album su producirali Jagger & Richards (koji je na njemu svirao i gitaru), a ostala prisutna ekipa je bila najbolja koja se mogla okupiti u tom trenutku. I sve to zvuči veoma moćno.

Izbor promotivnog singla odudara od svega ostalog na albumu. Za njega je odabran stari hit Temptationsa “Don’t Look Back“. Ova ljubavna pesma koju je napisao Smokey Robinson nije ono po čemu se opus Tosha prepoznaje (bio je više okrenut kritici svakodnevice i imao je jasne političke stavove), ali ko je mogao na njegovom mestu da odbije duet sa Mickom Jaggerom. Bila je zgodna za emitovanje na radio stanicama i postala je minoran hit.

Toshov život se tragično završio 1987. godine. Trojica razbojnika su mu upala u kuću na Jamajci tražeći mu novac koji u tom trenutku nije imao. Kao taoce su držali i nekolicinu njegovih prijatelja i njihovih devojaka/žena. Tosh je dobio dva metka u glavu, a smrtno su stradala još dvojica prijatelja.

Strašan kraj za jednog od najvećih reggae muzičara svih vremena.

1 komentar na temu “Ne osvrći se”

Komentari su onemogućeni.