Volim da te mrzim

Na samom kraju sedamdesetih, euforija oko punka/new wavea je već počela da splašnjava. Akcenat muzičke britanske industrije je bačen na zabavu, pa otuda pojava Novog Romantizma, koji će biti dominantan narednih 5-6 godina. S druge strane, pojavile su se grupe koje su bile opčinjene elektronikom i dance muzikom. Za njih će novinari smislitii žanrovsku odrednicu synth pop movement, a grupe poput Human League ili Orchestral Manouvres in the Dark postići će globalnu popularnost.

OMD će postati trajna inspiracija za junaka današnje priče.

Krajem 1979. godine, Vince Clarke je pokušavao da postigne nešto sa svojom muzikom. Duet u kome mu je partner bio gitarista/klavijaturista Martin Gore zvao se French Look. Ni promena imena u Composition of Sound im nije mnogo pomogla, a stvari su se pokrenule sa mrtve tačke tek kada su angažovali pevača Davida Gahana. Usledila je još jedna promena imena i potpisivanje diskografskog ugovora.

Rođeni su Depeche Mode.

Uprkos uspehu debitantskog albuma Speak and Spell (1981), ubrzo po njegovom izlasku Clarke ih je napustio. Njegovu nov projekat svi dobro znamo – poneka pesma grupe Yazoo obavezna je na bilo kojoj relevantnoj kompilaciji koja se bavi osamdesetima. Ova avantura završila se posle dve godine jer je Alison Moyet, kao vanserijska pevačica, započela vrlo uspešnu solo karijeru.

Posle par godina neuspešnih pokušaja da oformi novu grupu, na oglas u novinama za pevača javio se potpuno anonimni Andy Bell. Clarke je bio trenutno opčinjen njegovim falsetom da je odmah promovisao novu grupu, Erasure, koja je i danas aktivna. Od 1985. do danas objavili su 18 albuma, poslednji ove godina, a singlove nisam ni uspeo da prebrojim. Clarke je oduvek znao da napiše pesmu koja će biti veći ili manji hit.

lovetohateyouI Love to Hate You” je jedan od većih. Pesma je napisana namenski za film Dick Tracy, ali je iz nekog razloga odbijena. Bez obzira na to, kao singl je prošla odlično: četvrto mesto na britanskoj listi uopšte nije za potcenjivanje. Tekst ima direktne veze sa radnjom filma, posredi je interesantan odnos ljubavi i mržnje između lika koji tumači Madonna i samog Tracyja.

I zamalo da zaboravim – ona gudačka linija u pesmi je namerno ubačena, kao posveta velikom disko hitu Glorie GaynorI Will Survive“.

Za slučaj da na blog zaluta neko od današnjih tinejdžera… Nerd smile