Zapravo, sve je u redu

You thought it was a joke
And so you laughed
You laughed when I said
That losing you would make me flip my lid

U zemlji u kojoj se za kulise za rijaliti daje više nego za školstvo i zdravstvo zajedno, a pritom nema nikog da sabere milion negodujućih glasova u jedan veliki glas, neumitno je da pomislite ko je u pravu, a koga zabole patka, šta je merilo obrazovanja, a šta merilo zdravlja.

Kvaka 22: morate tvrditi da ste ludi da biste dokazali da ste normalni. Ali ako ste normalni, onda se ne možete pozivati na ludilo.

Međutim, oko nas postoji i kvaka 33: ako ste normalni, onda je sve u redu, pa nema potrebe ni za kakvom akcijom.

Napoleon XIV (ili koji je već broj po redu) zna najbolje. On sve zna najbolje. Ali, zaludu svo to znanje: njega se ne pita ništa.

Njega se ne pita ko je dozvolio da neko u bescenje dobije kapitalni prostor u kojem će raditi šta hoće, dok je on pominjao nekakve milijarde za čije stizanje je najavljeno vreme odavno isteklo. Ili će biti da mi nismo dobro razumeli. Da, biće da je to.

Njega se ne pita kako je uspeo da sazna da u Americi preko 3,2 miliona perača prozora godišnje pogine i nikom ništa. A ovde poginu dva jadnika i odmah on kriv.

Njega se ne pita da li je deblji dosije svirepe babe koja ubija čestite investitore nasred ulice ili dosije čestitog investitora kojeg je ubila svirepa baba, pa sad ne može da dokaže nevinost u pedeset nerešenih sudskih procesa, a samo što ih nije rešio.

Njega se ne pita na čemu je bio onaj buljavi koji je pred kamerama rekao “Ne znam da li je gluplje vaše pitanje ili odgovor koji bih mogao da vam dam”, pri čemu mu je trebalo 30 sekundi da se obuzda od smeha kako bi to mogao da kaže; istina, tema je zaista bila veoma, veoma duhovita. A i Napoleon XIV (ili koji je već broj po redu) je poznat kao čovek koji baš voli da se šali.

Njega se ne pita o kojim sumama je bila reč kada je neko od nekog hteo da kupi nešto u Subotici, a taj drugi neko nije hteo to da proda, pa je taj drugi pozvao telefonom nekog trećeg u Budimpeštu, pa taj treći iz Budimpešte pozvao Napoleona XIV (ili koji je već broj po redu) u Beograd, pa je Napoleon XIV (ili koji je već broj po redu) pozvao onog prvog u Suboticu i rekao mu da popije tu kafu i gubi se odatle.

Njega se ne pita kako je siromašak koga su deca u školskom dvorištu tukla iz čiste zabave dospeo na čelo firme koja je nosilac monopola sile.

Njega se ne pita kako je anonimus koji je brat prijatelja nečijeg brata, uto dokazan kao nosilac nelegitimne akademske titule i pod nejasnim okolnostima nastali ključar zgrade na Crnom moru, na kraju postao i čuvar državnog buđelara.

Njega se ne pita…

Mnogo je toga što se njega ne pita.

Mnogo je toga što se njega ne pita. A zna najbolje. On sve zna najbolje. To je kvaka 44: ako neko nešto zna najbolje, pa se pokaže i to da baš sve zna najbolje, ako je baš toliko sposoban da se bavi mikromenadžmentom iako bi imalo čime da se bavi inače, baš tad ne treba ništa da ga pitate.

Jer, ako pitate, vi zapravo niste ništa shvatili o njemu.

Zapravo ništa niste shvatili.

Zapravo, ništa niste.

Zapravo, ništa.

Zapravo.

And they’re coming to take me away
To the happy home with trees and flowers and chirping birds
And basket weavers who sit and smile and twiddle their thumbs and toes
And they’re coming to take me away
ha-haaa

P.S. Napomena uredništva Suštine pasijansa: to što ritam sekcija u današnjoj numeri veoma nalikuje zvuku bukagija pri hodanju, sasvim je slučajno. Taj zvuk nikako ne bi trebalo dovoditi u kontekst Napoleona XIV (ili koji je već broj po redu), a svaka primisao koju biste mogli imati, u nekoj nehotičnoj ili namernoj asocijaciji koju ste sami stvorili, ostaje isključivo u vašoj nadležnosti. Uredništvo Suštine pasijansa se odriče tih primisli, asocijacija i ostalih konstrukcija i ne nalazi za shodno da prihvati prozivke bilo koje vrste koje bi mogle nastati u pokušaju njihovog tumačenja od strane bilo koga kome lik i delo Napoleona XIV (ili koji je već broj po redu) predstavlja uzor.

2 komentara na temu “Zapravo, sve je u redu”

  1. Redovni osvajač prvog mesta čuvene godišnje liste Sto veličanstvenih na Studiju B tokom sedamdesetih i osamdesetih.

    1. Скинуо сам цео албум и… има једна ствар да ваља, а остале су издрндавање на тему ове. Све иста до истије.

      Боље да су остали на синглу и ушли у легенду.

Komentari su onemogućeni.