Ostade zgužvano u kariranom kafanskom stolnjaku

In memoriam:
Charles Aznavour (1924 – 2018)

Na šturu agencijsku vest da je preminuo Aznavour, samo sam se zaledio. Jer, on je bio poseban čovek, ne samo za mene. Na ovom mestu sam već jednom napisao: voleli mi šansone ili ne, ovom autorskom/pevačkom gigantu ne može se sporiti ono po čemu je najpoznatiji. To su neverovatan šarm i harizma, koju retko ko poseduje u tolikoj meri, kao i emotivno izvođenje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pustio sam kolekciju njegovih pesama i nasuo sebi jednu šljivovicu da popijem Maestru za dušu, kao što je red i običaj u ovim krajevima.

Portali i novine biće ovih dana prepuni tekstova o njemu, pa neću prepričavati detalje iz njegove bogate, višedecenijske karijere. Aznavour je, praktično, poslednji iz plejade fantastičnih velikana koji su šansonu proslavili širom sveta. Kosmopolita, poliglota, kompozitor, pesnik (u šansoni je tekst vrlo bitan, koliko i muzika), glumac, javni aktivista, diplomata… Sve je to uspeo da bude.

In memoriam: Charles Aznavour (1924 - 2018)

Pokušavam dobar deo dana da se setim kada je održao koncert u Kragujevcu. Čini mi se da je to bilo krajem sedamdesetih, u vreme kada su mi kroz glavu tutnjali The Stranglers, The Jam, Elvis Costello i slični, no priliku da gledam ovog velikana nisam želeo da propustim. U Hali Jezero, koja prima nekoliko hiljada ljudi, okupilo se svega nekoliko stotina. No, Aznavour je održao koncert kao da se u njoj nalazi nekoliko desetina hiljada. Vrhunski, nabijeno emocijama i besprekorno profesionalno.

Znam da je to bio jedan od najboljih koncerata u mom životu, koji mi je umnogome promenio percepciju za sva vremena.

Dragan Todorović će danas, osvrćući se na taj davni koncert u srcu Šumadije, napisati sopstveni utisak “da sam mislio da je svet postao divno mali”. I dodao: “Bila je to samo jedna kontrakcija u prostoru i vremenu. Aznavourova muzika je imala takvu snagu, da nas sve zgužva u jedan karirani kafanski stolnjak, zalije crnim vinom i ostavi nas da shvatimo.”

Ne znam da li sam uspeo u tome, ali se nadam da sam, barem, blizu.