I držim glupava usta zatvorenim

Hteli su da naprave album koji će voleti do kraja života. Izgleda da su uspeli u tome.

Dok pokušavam da se oslobodim upornog virusa koji nikako ne želi da se iseli iz mog tela, vreme prekraćujem gledanjem poprilično interesantne serije. U njoj ništa nije preterano originalno, ali je scenario odlično napisan: neki tip ima običaj da upada uspešnim ženama u kuće, neprestano ih uhodi, krade im veš, sve do trenutka kada se stvari otmu kontroli i on počne i da ih ubija. Preko dana, inače, živi mirnim porodičnim životom… Kako sezona odmiče, vešti reditelj majstorski pojačava tenziju tako da stvori utisak kod gledaoca da ništa nije onako kako mu se čini da jeste.

Kao i u današnjoj pesmi.

Hem je interesantna grupa iz New Yorka i nije tipična za to podneblje. Stilski ih je teško negde konkretno smestiti: ima kod njih folka, americane, tradicionalne američke muzike, gospela i još koječega, a zaštitni znak im je odlična pevačica Sally Ellyson. Pesme su im uglavnom dreamy, postpsihodelične, pa se lako javi asocijacija na mnogo poznatije Mazzy Star ili Cowboy Junkies. No, dovoljno su osobeni da ih treba upamtiti.

Rabbit Songs (2001)Na debitantskom albumu Rabbit Songs (2001) sve zvuči pomalo demode i starinski, što im je i bila namera. Kako su rekli, “hteli smo da snimimo album koji ćemo voleti do kraja života”. I uspelo im je, jer je na njemu sve na neki način pojednostavljeno, a savršeno dobro funkcioniše. Naravno, kod ovakvih grupa i teme su univerzalne: pesme govore o ljubavi, gubicima, odanosti… Sem jedne.

Stupid Mouth Shut” se bavi voajerizmom. Poput onog tipa u pomenutoj seriji, narator na neki način proganja svoju žrtvu uhodeći je, a sve je to zavijeno u oblandu da zazvuči romantično. Dan Messe, autor, kaže da je inspiraciju za nju našao u sopstvenom životu, posle propale veze. Umesto da drugoj strani kaže šta mu je na duši, tvrdi da je bio “glup i tih, zavezanog jezika”, te mu je samo ostajalo da iz daljine gleda predmet svoje žudnje i pati zbog neuzvraćene ljubavi.

Hem iza sebe imaju šest snimljenih albuma koji su ujednačenog kvaliteta i veoma zahvalni za slušanje. Poslednji Departure & Farewell objavljen je 2013. Od tada se nisu oglašavali, a poslednje što sam video na njihovom oficijelnom sajtu je da su sredinom 2016. još uvek postojali i imali zajedničke planove.

Mada, sudeći po nazivu albuma, mogu će je da su nam zauvek rekli zbogom.