Jedna od tih noći

Prodali su 150 miliona nosača zvuka, osvojili 6 Grammyja, 6 albuma je bilo prvoplasirano na top listama. Ma, sitnica.

Tradicionalna izdanja sa božićnim pesmama su, čini mi se, ove godine počela neuobičajeno rano. Viđam ih skoro svakodnevno, zaobilazim ih u širokom luku i samo evidentiram ko se još od muzičara upustio u tu avanturu. Nailazim i na veoma ozbiljna imena, čak na neke od mojih miljenika, ali sam tvrda srca. Neću da me muzu sa odavno prežvakanim temama i pesmama koje sam slušao ko zna koliko puta. Sa druge strane, diskografska industrija ne posustaje, pa smo sa istim ciljem zatrpani de luxe izdanjima, luksuznim boxsetovima i kompilacijama kojima je jedina svrha da se kupcima do kraja decembra isprazne džepovi.

Jedna od trenutno najboljih ponuda je boxset Eaglesa Legacy (2018).

Dobro poznata i cenjena kompanija Rhino ovoga puta nije imala nekog velikog posla. U ovaj boxset je praktično strpala sve ono što su Eaglesi ikada oficijelno snimili: 7 studijskih albuma, 3 snimljena uživo i kompilaciju singlova i B-strana. Ukupno 116 pesama. Normalno, uz ovakve stvari ide i luksuzni booklet+DVD i BlueRay diskovi sa koncertnim snimcima. Ili ako više volite ploče, sva muzika je stala na petnaest 180-gramskih vinila uz primerenu cenu koja je za 100€ veća od one za digitalne nosače zvuka.

Eagles - Legacy (luksuzni boks, 2018)
Eagles – Legacy (luksuzni boks, 2018). Ono kad se opus velike grupe pretvori u izdavačku orgiju. Albumi su remasterizovani, ali nemojte da se paušalno palite na tu informaciju.

Po običaju, naglašava se da su pesme remasterizovane, ali se bojim da je ova reč postala eufemizam za šarenu lažu. Moguće je su primenjene savremene metode kompresije koje kao posledicu imaju “moćniji zvuk” no to je uvek nauštrb dinamike originalnog snimka – više volim da pesme čujem u izvornom obliku, pa makar snimci imali mane, nego da osluškujem ono što očekujem da je tehnologija odradila, a što se, na kraju krajeva, svodi na nijanse koje nisu vredne pomena.

Proveo sam jedan jako ugodan dan ponovo slušajući celokupan opus Eaglesa, što do sada nikada nisam uradio. Rolling on the floor laughing

O njima je mahom sve poznato: prodali su 150 miliona nosača zvuka, osvojili 6 Grammyja, 6 albuma je bilo prvoplasirano na top listama, da ne nabrajam dalje… Nema čoveka koji neće prepoznati kada zasviraju “Hotel California“. O njihovom burnom životu na vrhuncu popularnosti se i danas ispredaju bajke: kroz njihove ruke i nozdrve su prošli kilogrami kokaina, kroz krevete najlepše žene, a mnogi hoteli su im bili zabranili prilazak jer su imali običaj da demoliraju čitave spratove. Angry smile

U muzičkom smislu, po mom mišljenju, kreativni vrhunac su dostigli na albumu One of These Nights (1975). Na njemu su se oslobodili country rock zvuka koji je dominirao na prva tri albuma i zaplovili ka mnogo čvršćoj svirci. Rezultat nije izostao: tada su prvi put imali singl na prvom mestu top liste.

One of These Nights (1975)
Eagles – One of These Nights (1975). Prelomni album u karijeri velike grupe. Na ovom albumu, četvrtom u opusu, nasleđe preširokog krovnog stila je potisnuto u drugi plan, a grupa je ušla u fazu čvrstog, doduše middle of the road zvuka kojim su potom osvojili sve što se osvojiti može.

Naslovna numera je jedna od najboljih pesama koje su ikada snimili. I moja omiljena iz njihovog opusa. Muzički perfektna, nudi neobičnu temu za razmišljanje – koliko se mraka krije u ljudskim dušama koje su usamljene jer ne mogu da zadovolje svoju potrebu za nečim što je drugačije i što priželjkuju. Narator sanjari o posebnoj vrsti žene koja je “i ovo i ono, razvratna i svetica” i time samo raspaljuje svoje fantazije koje ga neminovno vode u izolaciju i usamljenost.

Jedne od tih noći možda će se usuditi da izađe i potraži ženu svojih snova, tumarajuću ulicama i lutajući po barovima. No, do kraja pesme se ništa konkretno neće desiti. Njegove želje su daleko od surove realnosti kojom je okružen i sve ono što priželjkuje će se možda desiti.

A to “jednoga dana/noći će…”, kako mi životno iskustvo govori, najčešće zavisi od nas samih. Hot smile