Ludi konji

Bio je to čudan slučaj potpuno pogrešno shvaćene pesme.

U vreme kada su mi jedva nazirale se prve dlačice koje će kasnije postati brkovi, nisam imao nikakve šanse kod devojčica. Par godina sam žestoko patio i bio ljubomoran jer su sve one bile zaljubljene u Donnyja Osmonda. On se pojavljivao na naslovnim stranicama tinejdžerskih časopisa, po spomenarima i leksikonima, singlovi sa grupom The Osmonds su redovno objavljivani i u SFRJ… Jednostavno, nije se mogao izbeći.

Još gore je bilo ako si imao malo stariju sestru – u tom slučaju The Osmonds su treštali po celi dan, a jedini spas od bubble gum muzike koju su izvodili bio je bekstvo napolje.

Oni sami ništa nisu bili krivi jer su, zapravo, bili savršeni marketinški proizvod. Ako su tokom šezdesetih The Jackson 5 pokazali kako se mogu zavrteti ozbiljne pare na priči o family bandu sa detetom na vokalu, The Osmonds su samo uspešno nastavili istu formulu na početku sedamdesetih. Razlika je bila u repertoaru: prvi su imali ozbiljne soul pesme, a drugi su se obraćali beloj publici, pa je njihov repertoar više bio “šećerna vodica” za ispiranje ušiju nego nešto iole ozbiljno.

Uprkos tome, prodavali su se kao alva (Wikipedija navodi ukupno oko 100 miliona nosača zvuka).

Za par godina su se namlatili love, pa su tokom 1972. godine uspeli da izdejstvuju malo kreativne slobode – do tog su trenutka snimali i izvodili pesme koje im je birala diskografska kuća. Za Crazy Horses (1972) sami su napisali pesme i zato se taj album razlikovao od svega prethodnog što su objavili. Umesto hit pesmičuljaka, pokušali su da koketiraju sa modernijim i čvršćim zvukom baziranim na hard rocku kakav se svirao u to vreme. No, iako su na albumu demonstrirali da znaju da sviraju i komponuju, nisu bili do kraja dosledni, pa se sticao utisak da taj stilski zaokret ima samo dekorativnu svrhu.

The Osmonds - Crazy Horses (1972)Naslovna numera je bila uspešna, naročito u UK, gde je dospela do 2. mesta liste singlova. I kod nas se rado puštala u diskaćima. No, u tim trenucima, dok se skakalo i merkale devojke, malo ko je uopšte obraćao pažnju o čemu tu oni pevaju i ko su ludi konji.

Pišući ovaj tekst, po prvi put sam obratio pažnju o čemu oni to… I našao se zatečenim. Ova pesma je jedna od prvih ekoloških i diže glas protiv zagađenja koje izazivaju bezbrojni konji ispod hauba naših automobila. Interesantno, bila je zabranjena za emitovanje u Južnoj Africi zbog toga što su cenzori pomislili da ono “horses” ima veze sa heroinom, a i u Francuskoj zbog stiha “smoking up the sky” kao asocijacije na pušenje marihuane. Očigledno, nisu znali da su The Osmonds pripadnici mormona, pa nikakvi poroci nisu mogli da im budu ni u mislima.

Umesto u Donnyja Osmonda, nekadašnje devojčice danas gledaju u fotografije svojih unučića. Na njega odavno nisam ljubomoran, još od trenutka kada sam saznao da mormoni moraju da se uzdržavaju od sexa sve do konzumiranja braka. Hot smile