Napuštajući Zemlju, ponesite RP i biće dovoljno

Svašta čovek nauči slušajući omiljeni radio na Internetu…

Kao što izvesno znate, Samuraji Suštine pasijansa vole da slušaju Radio Paradise. Šašavi Bill veli da njegov radio nije nekomercijalan, nego je antikomercijalan. To znači da u programu nema reklama, pa čak ni džingl-pokrivalica pesama koje emituje, nego se posle 4-5 numera Bill oglasi uživo ili kratkim snimkom, a ta pauza vrlo retko traje duže od 15 sekundi. Taj princip okrenutosti slušaocu ide dotle da čovek čak ne reklamira ni one andrmolje sa logotipom svog radija (majice, kape, šolje, podloge za miševe), nego otvoreno veli da jedini realni izvor prihoda njegovog partizanskog napora predstavljaju dobrovoljni prilozi slušalaca. To očigledno uspeva, jer razna idiotska tumačenja pokrivenosti ne idu u duhu vremena, pa su tantijeme koje Bill plaća od pre neku godinu višestruko veće, ali on je to uspeo da preživi.

A tek kad dođemo do repertoara, počinje ona prava jeza. Jer, kako drugačije da kažem: često imam utisak da tu muziku pušta neki moj dvojnik iz paralelnog svemira koji je uspeo o muzici da sazna za red veličine više nego ja.

U tom svetlu, meni je pretekao samo jedan problem sa slušanjem RP: izrazito mi je teško da prekinem slušanje, čak i posle više sati neprekidnog ludijanja, onda kada to treba da uradim zbog početka posla, odlaska iz kuće ili povlačenja u krpe. Stvar je postala još komplikovanija od pre nekog vremena, jer pojačana je navlakača za nas, sklone neprekidnom čačkanju onog što slušamo: pušten je u pogon novi, unapređeni interfejs.

Prvo, možete da birate kvalitet strima, koji ide do lossless formata (FLAC), što znači da u normalnim okolnostima slušanja bez specijalne opreme nema dalje. Strim je personalizovan, što znači da kad počnete da slušate radio na novoj adresi, to kreće od početka numere koja je trenutno na redu. Ali, ako vam to nije po volji, ‘ladno možete da preskočite na sledeću numeru (Bill se drži načela da ne najavljuje sledeću numeru, pa ostaje efekat iznenađenja kao na “pravom” radiju). Ako vam iz nekog razloga nije po volji plejlista, postoje još tri tematske: Mellow Mix, Rock Mix i Groovy Mix (i svaka ima iste karakteristike), pa birajte prema nahođenju ili raspoloženju.

Novi RP interfejs u veb-pregledaču
Novi RP interfejs u veb-pregledaču. Kontrola plejliste u “budućnost”. Linkova k’o šaše. Gomila informacija iz prve ruke. Šta biste više?

Prethodni pasus predstavlja nekompletan opis samo jedne od četiri šlajfne koje se vide na dovoljno širokom ekranu. U sledećem oknu se nalaze omot albuma (na koji, kada kliknete, …), statistika ocena slušalaca, linkovi za dalju pretragu (Gugao upit, sajt izvođača ako postoji, stranica na Allmusic.com), affiliate linkovi za kupovinu medija i – o, slasti! – tekst pesme, ako postoji. U trećem oknu se nalazi šlajfna sa raspravom o numeri (još nisam naišao na nešto što nije imalo bar jedan komentar). A u četvrtoj šlajfni vas čekaju generalije i deo teksta preneti sa Vikipedije, sa svim linkovima.

Retoričko pitanje glasi: šta biste još, ako ste ovo dobili na prvu loptu?

Evo, više od jedanaest godina sam ovisnik o tom radiju i još mi nije dosadio – naprotiv. Odavno sam prestao da brojim koliko je imena koja sam neposredno otkrio slušajući Radio Paradise, a to traje još uvek. Ako baš hoćete: ugurao sam se u nedeljni termin preko reda upravo zato što mi je današnja numera svratila pažnju sa onog što sam u tom času radio. Učinilo mi se na početku da je to nešto od Porcupine Tree što do sada nisam čuo (uzgred, pogađajte gde sam prvi put slušao tu grupu), ali sam naleteo na nešto što niti sam kad čuo niti sam znao da postoji. Deder da vidimo šta me je Radio Paradise naučio direktno, a da još nisam morao da zahvatim dalje, nego samo iz interfejsa.

– * –

Dakle, izvođač je Seven Lions, pesma “Leaving Earth” sa izdanja Creation (2016). Nikad čuo, iskreno. Instrumental, to čujem i sam… Nešto preko šest minuta, standardno za ove formate koji nisu ni prog ni new age ni… Sve nešto nisu, nego šta jesu? Pedeset komentara, hm, nije malo, dakle izaziva pažnju.

Kaže vikipedija da se iza imena nalazi izvesni Jeff Montavlo iz Santa Barbare, predstavlja se i kao DJ Sven, a žanrovi u koje se uklapa to njegovo sačinjenije nazivaju imenima melodic dubstep, electro house, progressive house, trance.

Progressive house?
Progressive house? Progressive? House? Pa, dobro. Neka bude. Ne znam. Nesum školuvala. Daleko mu progresivna kuća.

Te nasilne klasifikacije su mi veoma strane i ne mogu da se snađem sa njima. Pa, dobro, neka bude. Ne bih se ja više upućivao u ovo, ali mi je drago što sam čuo. Data je dimenzija značenja progresivnoj muzici koju volim, a koja (i pored ovog) postoji i dalje. Dobro je znati.

– * –

Ah, da. Blesava stvar, ali drago mi je da je tako ispalo.

Gradić Paradise, mali grad u podnožju planina Sijera Nevade, na severoistoku doline Sakramento, uglavnom više ne postoji. Nastradao je u katastrofalnom požaru 8. novembra 2018. Nastradao bi i Radio Paradise, koji se zove po gradu u kom je nastao, da se Bill i Rebecca nisu preselili pre manje od pola godine; kuća u kojoj su donedavno živeli i radili više ne postoji. Osim čudesnog sinhroniciteta koji je spasio naš omiljeni radio, valja da primetite da su Bill i Rebecca odlučili da žive na jeftinijem mestu kako bi sačuvali svoj radio, jer ubiše ih troškovi plaćanja tantijema. S obzirom na to da cela moja porodica sluša taj radio manje-više neprekidno, svako na svom računaru, to sam pre neku godinu odlučio da redovno uplaćujem priloge, što činim i dalje. Ne znam koliko dugo će taj radio još opstati, ali se nadam da će to biti dugo.

Uzgred, dok sam napisao ovaj prilog, slušao sam Radio Paradise bez prekida i u dva navrata sam rekao “O, jebote!”, u spontanoj reakciji na ono što sam začuo. O jednom od ta dva “jebote” ćete čitati uskoro na ovim stranicama. Winking smile

2 komentara na temu “Napuštajući Zemlju, ponesite RP i biće dovoljno”

  1. saglasan sa svim gore navedenim
    počeo i da slušam RP zahvaljujući Suštini

    Sve najbolje od redovnog čitaoca, ovde i nekad “Praktikuma”
    (i slušaoca RP 🙂

  2. RP ne prestaje da prijatno iznenađuje… danas, ničim izazvano, Fripp/Sylvian… da li je to ikada iko čuo na radiju, makar i Internet? Iznenadilo bi me da jeste, ali, eto, Bill!

Komentari su onemogućeni.