Poigravanje ružičastim šumom

Ovakvo sviranje ne pada s neba.

O gitaroškim bogovima napisali smo veliki broj tekstova. Svako od nas se trudio da detaljno obrazloži zašto neki muzičar zaslužuje taj epitet, pokušali smo da raskrinkamo lažne bogove i komisijski utvrdili da ne može da postoji samo jedan. U našem Panteonu sedi ih više, a svako od nas proglašava vrhovnog u zavisnosti od sopstvenog ukusa.

Boginje gitare do danas nismo razmatrali. Princess

Radi političke korektnosti i zbog opasnosti da nas neko od čitalaca ne proglasi mizoginima, nije loše da otpočnemo sa kanditaturom za boginje. Moj predlog je Kaki King.

Ako ste već pustili klip, jasno vam je i zašto, jer sam i sam bio iznenađen kada sam je prvi put čuo/video.

U njenoj biografiji piše da je od malena pokazivala sklonost ka muzici. Ćale joj je kupio gitaru koju je drndala kao klinka, no to je nije zadovoljilo. Već u osnovnoj školi prešla je na bubnjeve i to je odlično išlo. Pasionirano je svirala brit pop/rock u raznim školskim bendovima sve dok se, kao tinejdžerka, nije vratila gitari.

Kaže da su joj glavni uzori bili virtuozi na akustičnoj gitari Michael Hedges i Preston Reed. Od potonjeg je pokupila tehniku koju danas demonstrira, a koja kombinuje i udaranje po vratu i telu gitare.

Svakome ko je uzeo gitaru u ruke jasno je da ovakvo sviranje kakvo Kaki demonstrira ne pada sa neba. Pored talenta, potrebno je mnogo rada i truda da bi se došlo na takav nivo. No, Kaki se tu ne zaustavlja. Praktično od početka snimanja sopstvenih albuma (ukupno šest do sada) ona pokazuje neuobičajenu imaginaciju u pristupu: na svakom novom albumu se jasno pokazuje kako je sposobna da se kao autor/izvođač menja. Jedan od njih je “na struju”, sa kompletnim pratećim bendom.

Legs to Make Us Longer (2004)Ko je ikada zasvirao bilo koji model Ovation gitare, zakleće se da je u pitanju instrument kome je teško naći pandan. E, Kaki je dizajnirala za njih sopstveni model (Adamas 1581-KK), onaj koji svira u klipu i koji joj je, izgleda, omiljeni. A dobro se zna ko može da potpisuje “signature” modele…

Grupa Foo Fighters je pozvala Kaki da im gostuje na albumu, a sa njima je nastupala i na nekoliko promotivnih koncerata. Dave Grohl je njen učinak ovako prokomentarisao:

There are some guitar players that are good and there are some guitar players that are really fucking good. And then there’s Kaki King.

Na Cevki ima veliki broj klipova sa nastupa Kingove, pa budite malo znatiželjni poput mene. Kaki je zaista vrlo interesantna i jedinstvena pojava u američkoj muzici.