Zadovoljstvo i bol

Ne znamo da li su autori pesme poznavali njihov privatni odnos, no priča o sado-mazo paru se savršeno uklopila u imidž dueta.

Divinyls su na papiru imali sve preduslove da budu velika grupa: zgodnu pevačicu specifičnog glasa Chrissy Amphlett i talentovanog gitaristu/kompozitora Marka McEnteeja, sposobnog da napiše pesme koje će postati hitovi. No, iako su u rodnoj Australiji postali jedna od važnijih grupa iz osamdesetih, ostatak sveta se ni malo nije trznuo.

A nije da se nisu trudili.

Slušajući njihove albume, prvi utisak koji se stiče je da tu ima puno potencijala. Drugi utisak je da su nekonzistentni. Ima na njima jako dobrih pesama koje se odmah lepe za uši, ali i onih koje samo popunjavaju prostor. Uz sve to, Chrissy i Mark su za tih desetak godina, koliko je grupa trajala, bili u vezi koja je bila sve samo ne obična.

What a Life! (1985)Njihov odnos je bio buran, a životno gorivo uobičajeno u muzičkom svetu – mnogo alkohola začinjenog heroinom i kokainom. Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata spavaće sobe niko pouzdano ne zna. Prijatelji tvrde da je bilo i nasilja, a samo je jedno sigurno – te kombinacije nikome nisu donele ništa dobro.

Pleasure and Pain” je jedna od njihovih najpoznatijih pesama i zvuči kao da je autobiografska. Ne znam da li su njeni autori Michael Chapman/Holly Knight poznavali njihov privatni odnos, no priča o sado-mazo paru se savršeno uklopila u imidž Divinylsa. Chapman, poznat po brojnim hitovima koji su donosili suguran novac i uspeh (Sweet, Suzi Quatro, Smokie, Blondie, Tina Turner, Pat Benatar…), nije uspeo da ih progura van Australije.

Desetak godina kasnije “Pleasure and Pain” će otvoriti album Soft Vengeance (1996) Manfred Mann’s Earthbanda, a dobro znamo kako Manfred pomno bira pesme koje će da obradi i šta iz toga proizilazi.

Chrissy i Mark će rastati u veoma neprijateljskoj atmosferi i ugasiti The Divinyls. Na mnogo mesta se navodi da su potpuno prestali međusobno da komuniciraju. Amphlettova će postati popularna javna ličnost u Australiji poznata po subverzivnim nastupima, aluzijama na sex u intervjuima i humoru u tekstovima pesama koje je izvodila.

Na Neko Bolje Mesto se preselila 2013. godine.